Veres András Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének előestéjén: Minden megszentelt élet ajándék

Hazai – 2024. február 3., szombat | 14:00

Február 1-jén, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének, a megszentelt élet világnapjának előestéjén a Győri Egyházmegye területén élő és szolgáló szerzetesek a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban találkoztak és imádkoztak Veres András megyéspüspök vezetésével. A résztvevők az esti dicsérettel hangolódtak lelkileg a főpásztori szentmisére.

Szent II. János Pál pápa azzal a szándékkal vezette be a megszentelt élet világnapját, hogy kiemelt figyelmet kapjon a megszentelt élet lehetősége az Egyházban, valamint alkalom nyíljon arra, hogy a szerzetesek megerősíthessék szerzetesi fogadalmaikat – idézte fel Veres András püspök szentbeszéde elején, majd arra emlékeztetett, hogy a szerzetesrendek fontos feladatokat vállalnak a társadalom életében, a tudomány, a tanítás, a betegápolás és a szegények gondozásának területén.

A szerzetes feladatát azzal a lelki karizmával, ajándékkal tudja végezni, ami az imádságos lelki életből fakad számára.

Szalézi Szent Ferenc így magyarázza a szerzetesi és a világi hivatások közötti hangsúlybeli különbséget: minden fa a maga faja szerint hoz gyümölcsöt, minden keresztény a maga hivatása szerint hozza meg a jámborság gyümölcseit.

Aki nagyon elmélyült a lelki életben, az gyakran úgy érezheti, hogy még nem tett meg mindent Istenért, még hiányzik valami az odaadottságából. A szentek sohasem érzik magukat szentnek, sőt kimondottan bűnösként tekintenek magukra. „Pro Deo nunqvam satis, Istenért semmi sem elegendő” – idézte az egri minorita templom bejáratán lévő feliratot Veres András püspök.

Az egyházi és a világi hivatások a Teremtő szándéka szerint sokfélék, egymást kiegészítve egymásra épülnek, így adják meg az élet teljességét.

Az Isten iránti szeretet ébresztgeti az emberben a hivatást, legyen az egyházi vagy világi.

„A Mindenható Isten segítsen mindnyájunkat, szerzeteseket, világiakat egyaránt, hogy minden körülmények között érte és minél inkább érte akarjunk élni. Ezáltal legyen egyéni életünk, de közösségeink élete is egyre gazdagabb!  Minden hivatás, minden megszentelt élet ajándék az egész Egyháznak” – hangsúlyozta prédikációjában a győri megyéspüspök. 

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Vasas György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria