Veres András megyéspüspök a győri székesegyház újraszentelésének közös ünneplésére hív

Hazai – 2023. augusztus 22., kedd | 11:48

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház többéves rendkívüli felújítás során kívül-belül megújult. Veres András megyéspüspök szeptember 13-án délelőtt 10 órakor újraszenteli a felújított főtemplomot. Ezen ünnepi alkalomból a főpásztor köriratban fordult a Győri Egyházmegye papságához, szerzeteseihez, hívekhez.

„Íme, Isten hajléka az emberek között!
Velük fog lakni és ők az ő népe lesznek,
és maga az Isten lesz velük.” (Jel 21,3)

Főtisztelendő Paptestvérek!
Tisztelendő szerzetes Testvérek és Nővérek!
Kedves Hívek!

A Győri Egyházmegye életének egy nagyon jeles eseményéhez érkeztünk, amelyre már nyolc hónapja készülünk. Egyházmegyénk legfőbb temploma, a győri székesegyház többéves nagyszabású felújítás során kívül-belül megújulhatott. Ezért szükséges, hogy közösen adjunk hálát Istennek, és ezt a munkát a székesegyház újraszentelésével zárjuk le. Erre az ünnepre 2023. szeptember 13-án délelőtt 10 órakor kerül sor.

Nagyon örülnék annak, ha Egyházmegyénk minden papja, az itt szolgálatot teljesítő szerzetestestvérek és -nővérek, valamint az Egyházmegye hívei közül is minél többen jelen lennének. Bár hétköznap lesz, de mégis ezt a dátumot választottuk az újraszentelés napjául, mivel ez volt eredetileg is székesegyházunk felszentelésének ünnepe.

A hívek közül is biztosan sokan megértik ennek a napnak a rendkívüliségét, és örömmel vesznek részt ezen az igen ritka és jelentős liturgikus eseményen, amelyen teljes búcsút is nyerhetünk a szokásos feltételek szerint (szentgyónás, a szentmisén való részvétel, szentáldozás, valamint imádság a Szentatya szándékára).

A székesegyház vallásos életünknek nagyon fontos helyszíne, az Egyház egységének nemcsak jelképe, hanem annak megélésének helyszíne is. Ezért kérem, hogy ennek jelentőségét a ránk bízottak számára is kellőképpen világítsuk meg.

Szeretettel várok tehát mindenkit székesegyházunk újraszentelésének ünnepére.

Főpásztori köszöntéssel és imádsággal:

Győr, 2023. augusztus 7.

Dr. Veres András
megyéspüspök

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria