Veres András püspök fogvatartottakkal beszélgetett az adventről a győri börtönben

Hazai – 2022. december 13., kedd | 19:48

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet által szervezett adventi beszélgetés vendége volt Veres András győri megyéspüspök és Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A december 9-én tartott, karácsonyra hangoló programon húsz fogvatartott vett részt.

A koronavírus-járvány előtt már hagyománnyá vált a börtönbeli adventi beszélgetés. Néhány év kényszerű szünet után – a még mindig szigorú járványügyi előírásokat betartva – húsz fogvatartott ült a közösségi teremben. Az asztalon lévő adventi koszorú két gyertyája és a sarokban álló feldíszített fenyő is jelezte, hogy egyre közelebb van karácsony ünnepe.

A megjelenteket Jánosa Attila evangélikus lelkész, börtönmissziós munkatárs köszöntötte, aki felidézte: a pandémia előtti utolsó vendég is Veres András megyéspüspök volt.

A beszélgetés kezdetén a főpásztor elmondta: Jézus azért jött a világba, hogy minden embert meggyőzzön a teremtő Atya szeretetéről. Az evangéliumban Jézus egy szerető, irgalmas Atyáról tesz tanúságot. A püspök a Szentírás olvasására biztatta a jelenlévőket. Az evangéliumokból ugyanis megtanulható, hogyan lehet boldog az ember. Jézus mindenkinek az újjászületés ajándékát akarja adni, hiszen akkor lehetünk a földön maradéktalanul boldogok, ha az Isten útját keressük. Erre mindenkinek lehetősége van, bármilyenek is az életkörülményei. Felnőttként az ember képes önmagát nevelni, ebben segít a Szentírás. Gyakran áltatjuk magunkat, hogy mi jó emberek vagyunk, illetve hogy mindenki fogadjon el olyannak minket, amilyenek vagyunk. Ám ez nem elég, az isteni mértéket kell megcélozni. Mindenkinek megvan a maga feladata, hogy egyre tökéletesebb legyen.

Veres András egy-egy gondolatához kapcsolódva Bakos-Kiss Gábor adventi ajándékként előbb Reményik Sándor Akarom, majd Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani?, illetve Karinthy Frigyes Prológus egy cirkusz-filmhez című versét szavalta el. A Győri Nemzeti Színház igazgatója ugyanis mindig visz magával verseket oda, ahova hívják. Elmondta azt is, hogy örömmel beszél református hitéről. A beszélgetés végén az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdalt énekelte el a színművész-igazgató.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Czirják Nándor megköszönte a vendégeknek, hogy emelték az adventi készület fényét. A püspök a fogvatartottaknak és a munkatársaknak egy-egy karácsonyi képet adott ajándékba.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria