Veres András püspök hamvazószerdán: Mindig van kiút a bűnből

Hazai – 2024. február 15., csütörtök | 12:49

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban február 14-én, hamvazószerdán.

Veres András megyéspüspök szentbeszédében a hamvazkodás szertartásában elhangzó felhívásokról – „Emlékezz ember, hogy porból vagy, és porrá leszel” (vö. Ter 3,19); „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban” (Mk 1,15) – elmélkedett.

A nagyböjti idő, amit a hamvazás szertartása bevezet, egy lelki út, amely lehetőséget ad arra, hogy szembesüljünk önmagunkkal, tetteinkkel, gondolatainkkal, érzéseinkkel, megvizsgáljuk életünket, kapcsolatunkat Istennel és embertársainkkal.

Ha ezt a lelki utat végigjárjuk, érezni fogjuk a változást. Az erényeket, az értékeket kell felszínre hoznunk, de ezt csak őszinte bűnbánattal és a jóra való törekvéssel tudjuk elérni – hangsúlyozta a szentmise főcelebránsa.

Az Egyház arra hív bennünket, hogy egész életünkkel tegyük láthatóvá a hitünket, vagyis éljünk az evangélium szerint. Az önmagunkkal való bátor szembenézés elvezethet bennünket a helyes önértékelésre. Isten felénk áradó mérhetetlen szeretetének felismerése és az egymás iránti szeretet segíthet bennünket a javulásban. Az evangélium rávilágít arra, hogy mindig van lehetőség az újrakezdésre, van kiút a bűnből.

A helyes böjtölés, az aszkézis, a jó cselekedetek gyakorlása és az igazi bűnbánat által a szeretetben újjászületünk, és megszabadulunk a bűn terhétől.

Imádkozzunk azért, hogy mindnyájan eljuthassunk a bűnbánat ezen fokára, és megújuljunk az Isten iránti szeretetünkben! – bátorította a jelenlévőket Veres András püspök.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria