Veres András püspök mutatott be szentmisét húsvéthétfőn a soproni Szent Mihály-templomban

Hazai – 2024. április 6., szombat | 18:45

Április 1-jén, húsvéthétfőn Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatott be szentmisét a soproni Szent Mihály-templomban. Koncelebrált Németh Gábor, az MKPK Titkárságának irodaigazgatója; Horváth Imre soproni városplébános, Hencz Márton püspöki szertartó és Palatinus Kristóf, a soproni városplébánia segédlelkésze.

„Ne féljetek! Siessetek, és vigyétek hírül a tanítványoknak, hogy menjenek Galileába! Ott majd viszontlátnak engem” – idézte Veres András püspök prédikációja bevezetőjében Jézus szavait a napi evangéliumból (Mt 28,8–15). Jézustól küldetést kaptak az asszonyok, akik sírjától távozva találkoznak a Feltámadottal. Szent II. János Pál első, pápaként mondott szavait a jézusi bátorításból merítette: „Ne féljetek!”.

Sajnos a háború, a betegségek, a mindennapi megélhetés gondjai, a közbiztonság megrendülése sok embertársunkban napjainkban is félelmet, bizonytalanságot kelthet. Húsvétra készülve megdöbbenve értesültünk a moszkvai merénylet híréről – mondta a főpásztor, majd ismét Jézus szavait idézte: „Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni!” (Mt 10,28). Ha ezt komolyan megfontoljuk, akkor az erő és a bátorság lelkülete válhat erősebbé az életünkben.

Ha egységben maradunk Jézussal, a nehéz pillanatok hidege nem bénít meg bennünket”

– tanít Ferenc pápa a keresztény reményről.

Jézus feltámadása után a bátorítás mellett küldetést is ad az asszonyoknak: vigyék hírül a feltámadás tényét. „A világnak Krisztus kell” – halljuk Sillye Jenő gitáros énekében; „Nézd, mennyi vár esendő / Arc, amit letörülj” – írja Sík Sándor; „Beteg a világ, nagy beteg” – figyelmeztet Ady Endre.

A mi feladatunk az, hogy ebben a sok szempontból szenvedő és reményvesztett világban Krisztus szeretetét, Krisztus jelenlétét, Krisztus evangéliumát hirdessük.

Minden emberhez el kell jutnunk a feltámadás örömhírével

– hangsúlyozta homíliájában Veres András püspök.

A negatív hírek áradatában nehéz hallhatóvá tenni a remény jó hírét, de Izajás prófétával mondjuk: „Menj föl egy magas hegyre, te, aki jó hírt viszel Sionnak; emeld föl erősen hangodat, te, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek. Emeld fel hangod! Ne félj! És hirdesd Júda városainak: Nézzétek, a ti Istenetek!” (Iz 40,9). Törekedjünk arra, hogy sikerüljön életpéldánkkal embertársainkban, különösen a keresőkben is az Isten iránti vágyódást erősíteni – buzdított szentbeszédében a győri megyéspüspök.

Mindnyájunknak megvan a maga Galileája. Ott találkozhatunk Jézussal, ahol a Gondviselés rendelése szerint élünk.

Nincs olyan élethelyzet, nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne találkozhatnánk vele. Megtaláljuk, ha keressük őt. És másoknak is segítenünk kell, hogy megtalálhassák. Péter apostol bátorságával kell kiállnunk és hirdetnünk, hogy Jézus feltámadt, Jézus él (vö. ApCsel 2,14.22–33).

Az Egyház feladata az idők végéig hirdetni a feltámadást, az örök életet. Úgy, ahogy Pál apostol mondta: „Hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan” (2Tim 4,2). Ezt tegyük a mindennapokban is – hangsúlyozta szentbeszédében a főpásztor.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Griechisch Tamás/Sopron Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria