Veres András Szent István napján Győrben: Az ünnep erősíti közösségeink összetartozását

Hazai – 2024. augusztus 23., péntek | 10:38

Államalapító királyunk, Szent István király ünnepén szentmisét mutatott be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az augusztus 20-i ünnepi szertartáson koncelebrált Böcskei Győző székesegyházi plébános és Császár István, a győri Brenner János Papnevelő Intézet spirituálisa. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta az új búzából készült kenyeret.

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni” (Zsolt 89,16) – kezdte prédikációját Veres András megyéspüspök a zsoltárost idézve. – Az ünnep erősíti közösségeink összetartozását, az egymás iránti tiszteletet, szeretetet és az áldozatvállalás készségét. Ezért ragaszkodnunk kell az ünneplés lehetőségéhez, törekedjünk családjainkban is megőrizni ezt a szándékot.

A mostani Szent István-napi ünnep is lehetőséget kínál arra, hogy együtt ünnepeljünk, imádkozzunk családjainkért, társadalmunkért és egész nemzetünkért.

Szent István arra hív bennünket, hogy maradjunk meg az Evangélium sziklaszilárd alapján, mert csak a krisztusi hit tud az egyéni és a közösségi életnek biztos alapot adni. Mert elvész az a nemzet s az az ország, amely nem akar Istennek szolgálni (vö. Iz 60,10)

– idézte Izajás prófétát a főpásztor. Kérte, imádkozzunk azért, hogy nemzetünk körében a meggyengült krisztusi hit erősödjön és növekedjen.

Erre ma különösen szükségünk van, mert egy agresszív ideológia deformálni kívánja gondolkodásunkat, érzésvilágunkat és cselekedeteinket, állandó fenyegetést jelentve családjaink és egész nemzetünk számára. Utalt a Pannonhalmi Főapátság ebédlőjében található freskóra, amelyen egy dőlésben lévő torony látható, alá pedig a következő bölcsesség van írva latinul: „Concidet obliquum.” Vagyis: „Eldől, mert ferde.” Ez mindnyájunk számára figyelmeztetés az egyéni és közösségi tévutak elkerülésére.

Befejezésül a főpásztor Máté Péter ismert dalát idézte: „Létünk ingoványra épült, mely a sötét mélybe húz, / De ha akarjuk, még tűzhet ránk a fény.” Mi akarjuk, ezért rendíthetetlenül ki akarunk tartani a krisztusi hitben. Kérjük ehhez Szent István közbenjárását!

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria