Veres András újévkor: Váljunk az Úr békéjének eszközévé!

Hazai – 2024. január 3., szerda | 13:20

Az év első napján, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, a béke világnapján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be szentmisét Veres András megyéspüspök.

„Az angyalok Jézus születésekor új korszakot hirdettek – fogalmazott prédikációja elején a főpásztor, majd Mikeás próféta szavait idézte a messiási időről: »A kardjukból ekevasat kovácsolnak, a lándzsájukból meg sarlót. Nem ragad többé kardot nemzet nemzet ellen, nem tanulják többé a hadviselést« (Mik 4,3). – Ez az új korszak, amit a próféta és az angyalok is hirdettek, nagyon messzinek tűnik, mert az ember tudását, képességét gyakran nem a béke megteremtésére, nem az emberi haladás megvalósulására használja.”

Veres András püspök ezt követően felhívta a figyelmet Ferenc pápa üzenetére, amit a béke 57. világnapjára adott ki. A Szentatya a mesterséges intelligencia és a béke viszonyáról elmélkedik benne. Ferenc pápa arra hív minden embert, hogy felelősen, egymás javát szolgálva használják a technika adta lehetőségeket. A mesterséges intelligencia használatában elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor már sürgetővé válik a szabályok felállítása. Felelős használattal az emberiség javát, az igazságosság, az egyenlőség, a béke megteremtését szolgálhatja. Minden tudomány annyit ér, amennyit az emberiség kamatoztatni tud belőle, amennyit az emberiség javára tud fordítani. De ha ezzel szemben önkényesen gyakorolják a tudomány fölötti hatalmat, akkor tovább nő az egyenlőtlenség, és a béke is hiányozni fog.  A Szentatya hangsúlyozza, hogy az óriási adatmennyiséget pillanatok alatt feldolgozó gépeknek nincsenek érzéseik, esetükben a száraz logika érvényesül, az irgalmasság, a megbocsátás, a szeretet, a másik iránti felelősségérzet teljesen hiányzik. Ferenc pápa kívánsága, hogy az emberiség a technikai újításokat úgy használja, hogy az a jövőre vonatkozóan is az emberi haladás és a béke fennmaradását biztosítsa.  

„Ha a Szűzanyához hasonlóan Isten üzenetéről, a megtestesülés titkáról rendszeresen elmélkedünk, megismerjük Isten szeretetét, Isten akaratát, és a békesség hírnökeivé, a békesség hordozóivá válhatunk.

Jézus által megkaptuk az istengyermeki természetet. Kötelességünk, hogy a mindennapi életben, mindennapi munkánkban, emberi kapcsolatainkban az istengyermeki életről tanúságot tegyünk. Váljunk az Úr békéjének eszközévé!”

– zárta szentbeszédét a Győri Egyházmegye püspöke, Assisi Szent Ferenc gondolatát idézve.

Az újévi főpásztori szentmise teljes egészében megtekinthető az alábbi videóra kattintva:

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria