Veszprém vármegye vörösborának választották az érseki pincészet aranyérmes Vesprim Infula Rouge-át

Kultúra – 2024. április 25., csütörtök | 15:15

A 2024-es esztendőre a Veszprémi Érseki Pincészet Vesprim Infula Rouge elnevezésű, 2022-es aranyérmes borát választották Veszprém vármegye vörösborának. Az elismerő oklevelet Takács Szabolcs főispán és Polgárdy Imre, a Veszprém vármegyei önkormányzat elnöke közösen adta át Udvardy György érseknek és Benesch Antal érsekségi főborásznak – adta hírül a főegyházmegye április 18-án.

Takács Szabolcs főispán elmondta: 2011 óta választja meg a vármegye legjobb fehér- és vörösborát a kormányhivatal és a vármegyei önkormányzat. Kezdetben a borászok által beküldött tételek közül választottak, az elmúlt években azonban már csakis ezüst- és aranyérmes nedűkkel lehet nevezni, ezekből válogat a zsűri.

Idén a vörösborok közül az érseki pincészet Vesprim Infula Rouge elnevezésű italát választották a legjobbnak.

„Ehhez a rangos elismeréshez szükség volt főborászunk szakmai tudására, ambíciójára is. Hálásak vagyunk érte – mondta a veszprémi főpásztor. – Azt kevesen tudják, hogy az egyik kiváló minőségű italunk az 1277 egy fontos évszámról kapta a nevét. Az írásos emlékek szerint ugyanis az egyházmegye ekkor vásárolta meg a mindszentkállai birtokot a káptalantól, azóta foglalkozik a veszprémi püspökség, érsekség borászattal.”

A díjazott vörösbort és az érseki pincészet további borai megvásárolhatók a Biró-Giczey Ház és a Veszprémi Érseki Főiskola ajándéküzletében is.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria