Vezessük el a fiatalokat a forráshoz – Egyházmegyei tanévnyitót tartottak Celldömölkön

Hazai – 2024. augusztus 27., kedd | 17:32

Immár hagyomány, hogy a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények dolgozói közösen vesznek részt tanévnyitó szentmisén, amelyre ezúttal Celldömölkön került sor augusztus 26-án.

Tálas József, a szombathelyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága  (EKIF) igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Székely János megyéspüspök átadta a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát Földes Tihamérnak, a szombathelyi Boldog Brenner János Kollégium munkatársának.

Több egyházmegyei intézményben is ismerik és alkalmazzák a Családi Életre Nevelés programot, amelyet Hortobágyiné Nagy Ágnes mutatott be. A képzés legfontosabb célja az alapvető emberi értékek mentén történő szemléletformálás. Nem csak módszertani segítséget kapnak a résztvevők; a legfontosabb a személyiségfejlesztés, a megerősítés annak érdekében, hogy később segítséget tudjanak adni a fiatalok családi életre való felkészítésében, és támogatni tudják őket a felnőtté válás útján, az élethivatásuk felvállalásában.

Hortobágyiné Nagy Ágnes előadását meghallgathatják IDE KATTINTVA.

Vezessük el a fiatalokat a forráshoz! – ezt kérte a pedagógusoktól szentbeszédében Székely János megyéspüspök. Mózesnek is álma volt, hogy az Istennel való találkozást a nép is átélhesse. És így is történt. Isten lángokban leszállt: amit Mózes átélt a Hóreben, átélhette az egész közösség.

Hasonló a küldetése a pedagógusoknak: az életüknek van egy titokzatos, égő csipkebokra, amikor megsejtették küldetésüket, hogy embereket neveljenek, hogy segítsék a fiatalokat szellemük, lelkük fejlődésében, és odavezessék őket Istenhez.

Senki nem adhatja azt, amije nincs: ha nincs a lelkünkben élő tűz, akkor nem tudjuk a gyermekeknek átadni ezt – mondta szentbeszédében Székely János, aki néhány gondolatot megfogalmazott arról is, hogyan tudnak a pedagógusok visszanyúlni a forráshoz, hogyan tudnak belőle meríteni és másokat is odavezetni.

Ilyen forrás a gyermekkor, annak élményei, szeretetteljes időszaka. A második forrás azok a tiszta ajándékok, amelyek a Teremtő kezéből, közvetlenül származnak, ilyen a természet. Forrás a Biblia, amely lélek és élet. Nem csak intellektuálisan kellene közelíteni hozzá, mert a sorok között ott van a teremtő Isten – mutatott rá Székely János. Fontos forrásnak nevezte a szentségeket is, valamint az igazságot.

Az igazság nem más mint, a valóság, a világmindenségbe beleültetett isteni harmónia és rend. Ha ezt egy fiatal megsejti és rájön, hogy ebbe kellene belesimulnia, akkor felszabadul és szárnyalni kezd. Ha azonban azt gondolja egy gyermek, hogy az életnek nincs semmi értelme, akkor eltűnik az életéből az igazi erkölcs.

Az igazi erkölcs azt jelenti, hogyha valaki helytelen dolgot tesz, akkor akármilyenek az érzései, a kulturája, a társadalmi hagyományai, azt azonnal abba kell hagynia, az objektíve rossz. Az igazi erkölcs azt jelenti, hogy van felettünk egy isteni rend, van egy objektív mérce, ebben kell tiszta hanggá válnunk.

Vezessük el a gyermekeket az igazsághoz, hogy a világ nem csak magától van, a semmiből, hanem oka van és van beteljesedése is

– mondta a megyéspüspök, aki a közösségek szerepét is hangsúlyozta. – Nyissuk ki szívünket az ég felé, menjünk a tiszta forrásokhoz és próbáljunk minél több fiatalt ugyanide elvezetni!

Székely János megyéspüspök szentbeszédét ITT meghallgathatják.

A szentmisét követően agapé várta az oktatási intézmények munkatársait.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria