Via Lucis – Magyar egyházi fotókiállítás nyílt Rómában

Kultúra – 2023. december 13., szerda | 11:28

Via Lucis, a feltámadás, az öröm és a világosság útja címmel nyílt kiállítás advent második vasárnapján, december 10-én a Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotásairól készült felvételekből a római Szent Franciska-bazilikában. A kiállítás megnyitóját szentmise előzte meg, amelyet Varga Lajos váci segédpüspök mutatott be.

A szentmisén koncelebrált Benedetto Toglia, a bazilika rektora, László Attila, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosa és Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora.

A Forum Romanumon álló Szent Franciska-bazilika főhajójában sorakoznak a művészi fotók. Tizennégy kőbe faragott stációt ábrázolnak, amelyeket a Kossuth-díjas Párkányi Raab Péter Péliföldszentkereszten, a fény útján, vagyis a szaléziak helyi rendházához vezető úton állított fel.

A magyarországi Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott kiállítást Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke nyitotta meg a római bazilikában. Az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a mostani nehéz időkben, amikor Európában és a Közel-Keleten is háború dúl, jó, ha mi, magyarok a szeretet, a béke, a hit és a remény üzenetét visszük a világba.

Németh Norbert emlékeztetett arra, hogy a Szent Franciskának szentelt bazilika szorosan kötődik a magyar egyházhoz, hiszen július óta Erdő Péter bíboros, érsek római címtemploma.

Forrás: MTI 

Fotó: Nemzetstratégiai Kutatóintézet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria