Vikáriusi ítélet a 14. század közepéről – Érsekségi ékességek (81.)

Kultúra – 2023. június 11., vasárnap | 14:00

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra és a kulturális értékek gondozását, ezek méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozatban ismerteti őket honlapján. Ezúttal egy 14. század közepéről származó vikáriusi ítéletről szóló oklevelet ismerhetünk meg.

Garai János veszprémi püspök lelkiekben általános vikáriusa, Balázs pozsonyi prépost, az 1352. május 11-én kiadott oklevelében tudatja, hogy Miklós somogyi főesperes és testvére, János a rokonuktól, néhai Márton mester őrsi préposttól végrendelet révén bírt alsóörsi birtokrészéről lemond a Szent György-kápolnában tartott káptalani gyűlésen a veszprémi székeskáptalan javára. (Az érseki levéltárban fennmaradt oklevél jelzete: VFL III.1.a.1. Alsóörs 17. = MNL OL DF 200916.)

Az egérrágta, sérült s nem különösebben díszes pergamenoklevél nemcsak a káptalan 14. század közepi birtokgyarapodása miatt fontos. Alsóörs korai, 11. századi, Gizella királynénak tulajdonított birtokadományok révén már a veszprémi Szent Mihály-egyház tulajdonába jutott. A középkor folyamán újabb uralkodói és királynéi adományok, továbbá vásárlások és cserék révén tovább növekedett a testület birtokrésze a településen. Az oszmán hódítás előtt, 1531-ben 24 adózó jobbágya volt a kanonokoknak Alsóörsön.

Az oklevélben említett szereplők közül érdemes tisztázni kibocsátójának hivatalát. A középkorban a megyéspüspökök egyéb irányú elfoglaltságaik miatt általános vagy egy-egy terület ellátására speciális helyetteseket neveztek ki. A segédpüspökök – 14. századi eseti előzmények után – a 15. század középétől működnek folyamatosan: valamely hitetlenek kezén lévő püspökség címét (episcopus titularis) viselték, s mivel önálló jövedelemmel nem rendelkeztek, a székeskáptalan vagy más egyházi intézmény valamely javadalmát élvezték. Latin megnevezésük a suffraganeus vagy vicarius (generalis) in pontificalibus volt. Ők általánosságban helyettesíthették a püspököt, így szentelhettek, bérmálhattak, vizitálhattak, búcsút engedélyezhettek, de a püspök bírói (szentszéki) joghatóságát nem gyakorolhatták.

Az egyházmegyei szentszéki bíróság élén a lelkiekben általános vikáriusok (vicarius in spiritualibus generalis) álltak. A püspök személyétől függetlenül ők akár több évtizeden és több főpásztor idején is betölthették hivatalukat. Feladatukat – az egyházmegye szentszéki bírói fórumán az ítélkezési jogkört – kinevezés útján kapták.

A lelkiekben általános vikáriusok helyettesét a középkori latinban a vicarius substitutus jelölte, aki hivatali elöljárója munkáját annak akadályoztatása (például távolléte) esetén végezte. Ha valamely okból azonban nem volt betöltve a vikáriusi hivatal, akkor a püspök által kinevezett helynök (locumtenens) vezette a szentszéki bíróságot.

A különbségtétel a modern egyházi hivatali terminológia miatt fontos. Látható, hogy a mai (általános) helynök fogalmának a középkori segédpüspök fogalma felel meg, s nem a középkori helynök, aki a szentszéki bíróság – mondhatni ad hoc – feladatellátással megbízott tagja volt. Az oklevélben szereplő Balázs pozsonyi prépost tehát a veszprémi egyházmegyei szentszéki bíróság vezetője, lelkiekben általános vikáriusa volt, nem pedig helynök vagy segédpüspök.

Az oklevél még egy szempontból érdemel figyelmet. A Szent György-kápolnát a forrás mint a káptalani gyűlés helyszínét említi. A kápolna eredetileg a székesegyház első építési periódusánál régebbre keltezhető – és ekkor még fizikailag külön állt. A kanonokok gyűlésére azonban már a 13. század közepére datálható második építési periódusban kialakult épületben zajlott. A kanonokok gyűlése rendszeres lehetett a kápolnában, amit az annak belsejében a feltárt, körbe futó, e periódusra tehető ülőpadka is megerősít. Mindez a későbbi írott forrásokkal együtt – amelyek a kápolnát mint a székesegyházhoz északról csatlakozó építményt említik – a kápolna és a székesegyház szorosabb fizikai kapcsolatára utal.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria