Világháborús áldozatokért mutatott be szentmisét Kovács Gergely érsek az Isonzóhoz közeli Carsóban

Külhoni – 2023. október 31., kedd | 17:31

Mindenszentek ünnepe alkalmából Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatott be olasz nyelvű szentmisét az Olaszország északkeleti részén, Gorizia megyében, az Isonzó folyó közelében fekvő San Martino del Carso községben október 30-án. Carso az első világháború idején véres ütközetek helyszíne volt, ahol több tízezer magyar és olasz katona lelte halálát.

A szentmisében felolvasott evangéliumi rész (Lk 13,10–17) arról a tizennyolc éve beteg asszonyról szólt, akit Jézus szombaton meggyógyított, a zsinagóga elöljárója pedig emiatt méltatlankodott, hiszen szombaton tilos volt mindenféle munkavégzés.

Kovács Gergely érsek homíliájában kifejtette: az akkori emberek hite szerint a betegség nem csupán a test működési zavara volt, hanem a gonosz nyert hatalmat a beteg emberen. Jézus nem is azt mondja az asszonynak, hogy „meggyógyultál”, hanem hogy „szabad vagy”.

Isten népe ma is arra hivatott, hogy találkozzon Jézussal a mindennapokban, lássa, fedezze fel munkáját, és örvendjen minden csodának, amit véghez visz.

Ez pedig egyáltalán nem könnyű manapság, amikor láthatjuk és megtapasztalhatjuk mindennap a gonosz térnyerését, aki háborúkon, konfliktusokon, ideológiákon, individualizmuson és önzésen keresztül tartja markában az emberiséget – mondta a gyulafehérvári főpásztor. – Ennek ellenére nem szabad elveszítenünk a reményt. Vannak olyan helyzetek, amikor nincs erőnk beavatkozni, nincs beleszólásunk az eseménybe, de mindig imádkozhatunk, és mindig tehetjük a jót.

Minél jobban eltávolodunk Istentől, annál inkább lehetőséget adunk a sátánnak, hogy megkötözzön bennünket. Velünk is megtörténhet, hogy bizonyos körülmények között jobban ragaszkodunk a szabályokhoz, mint az emberekhez, szigorúbban ítéljük meg mások viselkedését, mint hogy figyelembe vegyük valós szükségleteiket.

De van jó hír, mégpedig az, hogy

Jézus velünk van, köztünk van a világ végezetéig, és továbbra is tesz csodákat, kiegyenesít és felemel, gyógyít és újjáéleszt. Ha mi is úgy akarjuk.

És akkor a mi kis gyenge, törékeny szívünkben meghalljuk Urunk ellenállhatatlan hangját: „Szabad vagy” – fogalmazott szentbeszédében Kovács Gergely érsek.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria