Virágkoszorúk az Olt vizén – Megünnepelték a nemzetközi roma napot Sepsiszentgyörgyön

Külhoni – 2023. április 17., hétfő | 9:47

Világszerte április 8-án ünneplik a nemzetközi roma napot, s mivel egy közösség a szokásaiban él, a sepsiszentgyörgyi őrkői cigányok az elmúlt hét végén a Gyulafehérvári Caritas háromszéki csoportjának segítségével megtartották hagyományos tavasz eleji rendezvényüket, amelyen őseik áldozata, szenvedéseik és vándorlásuk előtt tisztelegve virágkoszorúkat dobtak az Olt vizébe.

Húsvét szombatján, április 8-án az őrkői cigányok ismét megünnepelték a nemzetközi roma napot, amely a kultúra ápolása, az identitás megerősítése mellett az őket érintő ügyekre próbálja felhívni a közvélemény figyelmét.

Az őrkői Roma Közösségi Háznál kezdődő rendezvénysorozat felvezetőjeként Dima Mihály, a helyi cigány közösség képviselője mellett felszólalt Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Szép-Márk Linda, a helyi szociális támogatási igazgatóság vezetője is. Tóth-Birtan Csaba rövid beszédében többek között kitért a roma zászlóra és annak történetére, de szót ejtett a roma kultúra ünnepéről is, míg Szép-Márk Linda a hagyományok megőrzésének fontosságát fejtette ki pár mondatban.

A rossz idő miatt idén a sokéves tradícióval ellentétben az őrkői roma közösség tagjai nem szekéren, hanem autókkal vonultak át Sepsiszentgyörgyön az Olt partjáig, ahol a hagyomány szerint a vízbe dobták koszorúikat a mindenkori roma hősök, az évszázados vándorlások emlékére, és nem utolsósorban így köszöntve a tavaszt. A közösségi házhoz visszatérve az egybegyűltek az őrkői gyerekek előadását láthatták, a napot pedig közös ebéd és rövid mulatság zárta.

Forrás és fotó: Tibodi Ferenc/Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria