Virágvasárnapi ökumenikus keresztutat tartottak Debrecenben imával, verssel, énekkel

Hazai – 2023. április 3., hétfő | 15:52

Idén a béke és az összefogás mellett a 10. Színházi Olimpia állt a virágvasárnapi városi keresztút középpontjában április 2-án. A város és az egyházi felekezetek közös rendezvényén Debrecen mellett Budapest, Miskolc, Győr, Veszprém színművészei tisztelték meg jelenlétükkel az ökumenikus keresztutat.

Papp László polgármester az ünnepségen úgy fogalmazott: több mint tíz éve, 2012-ben indult el az a kezdeményezés, amely máig él, és reményei szerint a következő években, évtizedekben is élni fog ebben a városban. A kereszténység legnagyobb ünnepének közeledtével készüljünk Jézus feltámadására, és készüljünk arra is, hogy ez a város újra és újra erősebb lesz – mondta a polgármester.

Az ünnepi beszédek után Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke; Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megáldották a barkaágakat, amelyeket aztán a résztvevők között néptáncosok osztottak szét.

Az ünneplő gyülekezet a megszentelt ágakkal a kézben járta végig a debreceni keresztút hat állomását.

Az esemény keretében az egyes stációknál a különböző felekezetek lelkészei hirdettek igét, valamint a különböző felekezetek kórusai és az ország több pontjáról érkező színészek működtek közre, míg a Nagytemplom előtti műsorban a Kuckó Művésztanya, a Miskolci Fúvós Együttes, a Lautitia Kóruscsalád, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Táncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes képviselői vettek részt.

A keresztutat követően a Szent Anna-székesegyházban Rossini Stabat Mater című művét adta elő a Csokonai Színház énekkara, Ács János karmester vezetésével; majd Dominica Palmarum címmel zenés istentisztelet várta az érdeklődőket a Nagytemplomban, a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Honvéd Férfikar közreműködésével, Pál István vezényletével.

Forrás: DMJV Polgármesteri Kabinetiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/ Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria