Visszaköltözhettek a diákok a Szent Benedek Technikum budaörsi épületébe

Megszentelt élet – 2024. szeptember 8., vasárnap | 14:02

Szeptember 2-án ünnepélyesen átadták a Szent Benedek Technikum és Gimnázium budaörsi tagintézményének megújult épületét. Az iskola fenntartóját, a Pannonhalmi Főapátságot Hortobágyi Cirill főapát és Hardi Titusz oktatási főigazgató képviselte az eseményen.

Az ünnepélyes átadáson többek között jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Wittinghof Tamás budaörsi polgármester.

A bencés fenntartásban működő intézmény mögött viszontagságos évek állnak az épület állapota miatt; ennek történetét részletesen megismerhetjük a főapátság honlapján közzétett írásban.

„A Budaörsi Szent Benedek Középiskola (ma már Technikum) története 2011-ben kezdődött. Az akkor kötött szerződésben a Főapátság vállalta, hogy tíz év elteltével kisebb javításokat végeznek majd a tetőn, amit az egyre gyakrabban megjelenő beázások is indokoltak. Egy akkor korrekt árajánlatot adó és becsületes vállalkozó azonban jelezte: statikus szakvélemény kellene a kivitelezés megkezdése előtt. Na, ekkor jött a hidegzuhany, mert a statikus kimondta, hogy az épület életveszélyes, nagyobb hóterhelés vagy széllökés esetén az egész tetőszerkezet összedőlhet. Újjá kell építeni az egészet, itt már egy cserépcsere nem segít.

Innentől kezdve Budaörsnek bérelt helye lett Titusz atya imáiban:

Urunk, olyan szép a tél és a hó, de ne most! És olyan jó, amikor a szél kifújja a szmogot és a ködöt a városból, de most csak egy szellőt küldj, szélvihar ne legyen!”

2021. szeptember 3-án jelentették be, hogy a magyar kormány vállalja a szükséges felújítás finanszírozását; ennek terveit a Gutowski Architects építésziroda készítette el. A diákokat 2022 nyarán átköltöztették az iskola budapesti, Práter utcai épületébe, „bízva abban, hogy egy évvel később, a 2023-as őszi félévet ismét Budaörsön köszönthetik a diákok. Nem így lett.”

Az iskola Facebook-oldaláról az derül ki, hogy végül 2024 augusztusában költözhettek vissza a Práter utcából Budaörsre. Az iskola új nevet is kapott: szeptember 1-jétől kezdve a neve: Szent Benedek Technikum és Gimnázium.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria