Víz, amely éltet – Vízszentelés Nyíregyházán

Hazai – 2018. január 7., vasárnap | 16:40

Január 5-én délután Nagy Szent Bazil Liturgiával egybekötött alkonyati istentisztelet során végzett vízszentelést Szocska Ábel apostoli kormányzó a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A víz földi létezésünk alapvető feltétele, mely nélkülözhetetlen életünkben – fogalmazott prédikációjában Szocska Ábel.–  A vizet Krisztus még értékesebbé tette azáltal, hogy betöltötte isteni erejével, amely így már nemcsak a testet, de a lelket is táplálja. 

A Megváltó emberek közé való megérkezését ünnepeltük karácsonykor, még ott cseng szívünkben Izajás próféta jövendölése: velünk az Isten – folytatta az apostoli kormányzó. – Jézus eljött az emberek közé, megkeresztelkedett: megszentelte a vizeket. A megszentelt vízből merítve pedig magunk is megerősödhetünk, s mondhatjuk örömmel az ősi köszöntést: Krisztus köztünk! – Van és lesz!

A vízszentelés szertartásának különleges aktusa, hogy először a háromágú gyertyát merítik a vízbe – a Szentháromság odahajlása az emberhez –, majd rálehelnek háromszor kereszt alakban, a pap ujjaival is keresztet ír a vízbe. Az ünnep tropárja pedig akkor hangzik fel először, amikor a keresztet is belemártja a vízbe a szertartást végző személy.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria