Vízszentelés Balatonudvariban – KÉPRIPORT

Hazai – 2024. január 9., kedd | 17:35

Január 7-én, vízkereszt ünnepét követő vasárnap Balatonudvariban – megemlékezve a napkeleti bölcsek látogatásáról Betlehemben – a település strandján megszentelték a Balaton vizét.

Aszófő római katolikus plébániáját annak négy leányegyházával 1993 óta a tihanyi bencés szerzetesek látják el. Az egyik filia, Balatonudvari arról híres, hogy „két torony int hívogatva”, vagyis a 71-es úton Balatonfüred felől a településre érkezve mindjárt feltűnik balra az újabb, nagyobb református templom, jobbra pedig egy kis dombon a 13. századi eredetű, keletelt Szent Márton-templom, amely éppen egy osztályteremnyi méretű.

Életerős katolikus közösség és sok érdeklődő gyűlik össze ott minden vasárnap a 10.15-ös szentmisén. Így volt ez január 7-én, vízkereszt utáni vasárnap is. Az ünnepélyes szentmisében megemlékeztek a háromkirályok látogatásáról, majd 11.30-kor a Balaton-parton Jézus Jordánba való bemerítkezéséről. Az igeliturgia keretében a vonatkozó szentírási szakaszokat olvasták fel, igehirdetés következett, majd a község lelkipásztora, Barkó Ágoston OSB megszentelte a Balaton vizét, és megáldotta szenteltvízzel a jelenlévőket.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria