Vollein Ferenc képeiből nyílt kiállítás a Szaléziánumban

Kultúra – 2014. április 7., hétfő | 14:56

Modern Golgota címmel rendezték meg a fiatal, tizenöt éves festő huszonnegyedik önálló kiállítását – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A kiállítást Péntek Imre, József Attila- és Radnóti Miklós-díjas költő nyitotta meg, köszöntőt mondott Márfi Gyula érsek. A megnyitó után bemutatták Vollein Ferenc A színek bűvöletében című színes képkatalógusát.

Különösen is megérint az a hit, amely ezekből a képekből sugárzik. A festményeken végigkövethetjük Jézus életét a születésétől kezdve egészen a Golgotáig. Azok a képek, amelyek természeti jelenségeket ábrázolnak, mondanivalóban is egységben vannak a szakrális képekkel, hiszen az Isten teremtett világa iránti szeretet tükröződik bennük” – mondta köszöntőjében Márfi Gyula érsek. Az alkalomhoz illően Dsida Jenő Golgotán című versét idézte, melyet a költő szintén nagyon fiatalon, 17 éves korában írt.

Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, művészeti író nyitotta meg a kiállítást. A képekkel kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban a színek ragadták meg, és az a közvetlenség, naiv báj, amellyel a művész használja őket. Ezekben a képekben van valamiféle tiszta fantázia, amelyet az ember tényleg megcsodál. A gyermeki látásmódhoz hozzátartozik a környezet játékos, néhol mulatságos átrendezése. Ezek a tulajdonságok jól megfigyelhetők Vollein Ferenc képein.

A megnyitót igazán egyedivé tette, hogy Vollein Ferenc személyesen mutatta be Modern Golgota című kiállítását. A címválasztásról elmondta, hogy főként a közelgő húsvét miatt választotta ezt a címet, valamint azért, mert a közelmúltban fejezte be a Modern Golgota második Veronika kendője című festményét.

Az ifjú alkotó varázslatos színvilágú festményei május 30-ig tekinthetők meg a veszprémi Szaléziánumban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria