XVI. Benedek üzenete a Kolumbusz Lovagok közgyűlésére

Kitekintő – 2012. augusztus 6., hétfő | 16:52

Egy olyan időszakban, amikor egyre inkább visszaszorítják a vallásszabadság jogának gyakorlását, a pápa nagyra értékeli a Kolumbusz Lovagok hitének tanúságtételét. A világ legnagyobb katolikus jótékonysági szervezete augusztus 7. és 9. között tartja közgyűlését Kaliforniában.

Hirdetni a szabadságot az egész országban – ezzel a témával foglalkozik az Anaheimben megkezdődő 130. ülés.

A szabadság és az igazságosság bibliai eszményeit idéző téma ez, amely arra hívja az újabb nemzedékeket, hogy vállalják fel a felelősséget e nagy ideálok megőrzéséért, védelmezéséért és előmozdításáért. Egy olyan korszakban, amikor összehangolt lépéseket tesznek a vallásszabadság gyakorlásának újraértelmezésére és korlátozására, a Kolumbusz Lovagok fáradhatatlanul tevékenykednek a katolikus közösség támogatásáért, hogy felismerje az Egyház szabadsága és az erkölcsi tanúságtétel elleni példátlan újabb fenyegetéseket és válaszoljon ezekre – mutat rá a pápa levelében.

A szervezet tagjai védelmezik minden hívő jogait, egyéni állampolgári és intézményi szinten egyaránt. Felelősen munkálkodnak a meggyőződésük, értékeik és törekvéseik ihlette demokratikus társadalom építésén. A Szentatya felhívással fordul a világi hívekhez, akik meghatározó szerepet töltenek be az Egyház missziójának fejlődésében és elsősorban a jelenlegi kihívások során. A világi apostolkodás előmozdításában a Kolumbusz Lovagok élvonalban járnak – állapítja meg XVI. Benedek.

Utal az ad limina látogatásukkor az amerikai püspökökhöz intézett beszédére, amelyben kiemelte: szükség van egy elkötelezett, jól felkészült világi katolikusságra, amely erős kritikai érzékkel rendelkezik a domináns kultúrával szemben, és bátran szembe száll a szekularizációval. Ez ugyanis meg akarja vonni az Egyháztól a részvételt azokban a közéleti vitákban, amelyek meghatározzák az amerikai társadalom jövőjét.

E sürgős problémák miatt XVI. Benedek arra buzdítja a Kolumbusz Lovagok főtanácsát, hogy folytassa működését a hitoktatás és a spirituális képzés terén, amely régóta meghatározó a szervezet tevékenységében. Minden lovag arra kapott meghívást, hogy tanúságot tegyen Krisztusba vetett hitéről, szeretetéről az Egyház iránt és elkötelezettségéről Krisztus üzenetének terjesztésére.

A hit évének közelgő megnyitásával kapcsolatban a pápa hangsúlyozza: azért imádkozik, hogy a Kolumbusz Lovagok életükkel tegyenek tanúságot hitükről. A Szentatya háláját fejezi ki a szervezet által felajánlott imáikért püspökké szentelésének 35. évfordulójára. A lelki szolidaritás és a Péter utóda iránti szeretet tanúságtétele ez, illetve a hűség és a támogatás jele ezekben a nehéz időkben – zárul XVI. Benedek üzenete.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír