Zajlanak a munkálatok a berhidai Szent Kereszt templomban

Hazai – 2024. március 14., csütörtök | 11:25

Az alábbiakban a Veszprémi Főegyházmegye tájékoztatása olvasható a berhidai Szent Kereszt templom felújításának javára indított közadakozás február 29-i állásáról, valamint a megkezdődött munkálatokról.

A Veszprémi Főegyházmegye által meghirdetett közadakozás keretében február 29-ig 26 magánszemélytől 678 ezer forint, valamint egy szervezettől (Kapu a Holnapra Egyesület) 269 ezer 350 forint érkezett az adakozást lebonyolító egyházmegyei alapítvány számlájára. Így a templom felújítására mindeddig – a Veszprémi Főegyházmegye által biztosított 10 millió forintos támogatással együtt – 10 millió 947 ezer 350 forint gyűlt össze. A berhidai plébánia számára az eddig elvégzett első feladatok költségeire 1 millió 720 ezer forintot utaltak át.

A templom állagmegóvási és felújítási munkálatai megkezdődtek. Megtörtént a templomtető javítása és a hozzá kapcsolódó – kötelezően előírt – tudományos és szakértői anyagok elkészítése. A beázások egy része a tetőhéjazat sérüléséből és hiányosságából adódott, ennek pótlása és kiegészítése a hatósági rendelkezés szerint elkészült. A korábban készített felújítási terv a jelenlegi törvényi előírásoknak csak részlegesen felel meg, annak felülvizsgálata és kiegészítése folyamatban van. A tető állagvédelmi javításának köszönhetően elhárult a közvetlen veszély, a terület ismét használatra alkalmas.

Természetesen a teljes külső felújítás valóban jelentős összeg – mai szakértői becslés szerint 150–200 millió forint –, hiszen a különleges szerkezeti megoldású tető, valamint a talaj irányából érkező nedvesedés összetett műszaki problémát okoz, amely korábban nem volt megoldva.

A Veszprémi Főegyházmegye – megköszönve az eddigi nagylelkű adományokat – azon dolgozik, hogy a teljes rekonstrukcióhoz szükséges források megteremtődjenek. Ehhez továbbra is várja a felújításra szánt adományokat is a Veszprémegyházmegyei Építési és Felújítási Alapítvány számlájára.

Az alapítvány adatai:

Veszprémegyházmegyei Építési és Felújítási Alapítvány
8200 Veszprém, Vár utca 18.

Adószám: 19261090-1-19
Bankszámlaszám: 11748007-20058438

A közleményben kérik feltüntetni: Berhida

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria