Zarándoklaton és lelkigyakorlaton vettek részt a Veszprémi Főegyházmegye karitászönkéntesei

Kishírek – 2024. október 8., kedd | 16:14

A Veszprémi Főegyházmegyei Karitász szeptember 20–21-én zarándoklatot szervezett az egyházmegyében szolgáló önkéntesei számára.

A zarándoklat pénteken délelőtt a budapesti Sziklatemplomban szentmisével vette kezdetét.

Szijártó László esperes, lelki igazgató homíliájában kiemelte a nők szerepének, feladatainak fontosságát az egyházban, az egyházi szolgálatokban.

A szentmisét követően Csóka János pálos szerzetes beszélt a Sziklatemplom történetéről, a pálosok szolgálatáról.

A zarándokcsapat délután a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házba érkezett, ahol lelkigyakorlaton vettek részt. A lelki igazgatója a személyes meghívás szerepéről beszélt, kiemelve: Isten számára nincs tömeg, hanem személyek vannak, így meghívásunk is személyre szabott. Az Úr rajtunk keresztül szólít meg másokat; nem szabad feladni a feladatot, amit ránk bízott. A lelkigyakorlat a résztvevők megosztották egymással, mikor, hol történt az ő meghívásuk, ki volt annak eszköze.

Szombaton reggel, a lelkigyakorlat folytatásában az önkéntesek Szijártó László atya segítségével azokra a kérdésekre keresték a választ személyes életükben, szolgálatukban: hol a mi helyünk a teremtésben, az egyházban? Mi a feladatunk? Ki nekünk a názáreti Jézus? Szavainkban, gondolatainkban, cselekedeteinkben neki engedünk-e teret? Amikor nehézséggel, gondokkal küzdünk, odafigyelünk-e, hogy ne az én akaratom, hanem a mennyei Atya akarata teljesüljön. Ebben példa számunkra a Boldogságos Szűz Mária, akit kereszthordozásainkban segítségül tudunk hívni. Keresztjeink nevelnek, formálnak bennünket.

Az ezt követő szentmisén, prédikációjában Szijártó László atya arra emlékeztetett, hogy küldetésünk a kiszolgáltatott, kirekesztett személyek felkarolása, segítése akkor is, ha a világ kinevet, hátráltat bennünket.

A szentmise után megtekintették a templomot, megismerve annak történetét. Virth József plébános köszöntötte a zarándokokat.

A program a gödöllői királyi kastély meglátogatásával zárult.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria