Zenari érsek: elérkezett a párbeszéd ideje Szíriában

Kitekintő – 2012. november 13., kedd | 11:24

Mario Zenari érsekkel, damaszkuszi nuncius nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a szíriai helyzetről.

November 11-ről 12-re virradó éjszaka Dohában a szíriai ellenzék egyezményt írt alá, hogy egybegyűjtse az Aszad-rezsim ellen küzdő csoportokat. Az Egyesült Államok teljes támogatásáról biztosította a szír felkelőket. Az USA külügyminisztériumának szóvivője kifejtette: az Egyesült Államok támogatja a nemzeti koalíciót, amely megnyitja az utat Aszad véres rezsimének bukása felé, és elhozza a béke, az igazságosság, a demokrácia jövőjét, amelyet minden szíriai megérdemel. A támogatás jelenleg humanitárius jellegű lesz – ismertette Mario Zenari érsek.

Elmondta: a nemzeti koalíció élére az 52 éves Ahmad Maaz al-Hatibot választották meg, egy mérsékelt szunnita imámot, aki Damaszkuszban született. Az egyezményre igent mondott a keresztény Georges Sabra is, aki az új nemzeti koalíció fő alkotó eleme, a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke. Az egyezmény szerint az egységes ellenzék visszautasít bármiféle párbeszédet a jelenlegi rezsimmel, és azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy ismerje el hivatalosan a nemzeti koalíciót mint a szír nép egyedüli törvényes képviselőjét.

Az ország területén folytatódnak a harcok. Aszad légierői ismét bombázták a felkelők által ellenőrzött területeket Damaszkuszban és Aleppóban, valamint a török határ közelében. A 19 hónapja tartó polgárháború eddig több mint 37 ezer életet oltott ki. A feszültség és az erőszak tehát tovább nő Szíriában – fejtette ki az interjúban a damaszkuszi apostoli nuncius, aki szombaton tért vissza Szíriába Libanonból.

„Damaszkusz felé közeledve már messziről láthatók a füstoszlopok, ami azt jelenti, hogy újabb robbanások történtek. A város felett szüntelenül helikopterek köröznek, az utakat ellenőrző pontok zárják el” – nyilatkozta a főpásztor. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy mint a pápa képviselője mindenütt jó fogadtatásban részesült, a hagyományos köszöntéssel üdvözölték: „Érezze magát otthon, érezze magát családja körében”.

A Szentatya személyét, erkölcsi tekintélyét nemcsak a keresztények, hanem a hatóságok is nagyra becsülik. A keresztényeket tiszteletben tartják és értékelik – tájékoztatott a szíriai apostoli nuncius. E történelmi pillanatban a hídépítők szerepét kell betölteniük az ország életében. Nagy segítséget és vigasztalást jelent a keresztények jelenléte, mivel az „az egyetemes testvériség, a kiengesztelődés, az erőszakmentesség kifejezése. Olyan jel, amely számít, amely látható” – fogalmazott Zenari érse.

Utalással Robert Sarah bíboros libanoni látogatására megállapította: a Cor Unum Pápai Tanács elnöke a szeretetközösség üzenetét hozta el, hangsúlyozva a kiengesztelődés fontosságát. „El kell hallgattatni a fegyvereket, de a szíveket is meg kell szabadítani az olyan felgyülemlett fegyverektől, mint a gyűlölet, a bosszúállás. Nagyon kényes feladatról van szó, amely minden vallást érint: el kell ültetni a szívekben a kiengesztelődés magvát.” Össze kell hangolni az egyes nemzetközi katolikus ügynökségek és a helyi Caritas, valamint a helyi intézmények tevékenységét – hangzott el Mario Zenari érsek, damaszkuszi nuncius nyilatkozatában.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír