Zolcsák Miklós ikonfestő parókus alkotásaiból nyílt kiállítás Debrecenben

Kultúra – 2024. augusztus 10., szombat | 12:00

Zolcsák Miklós hajdúsámsoni parókus több mint 30 éve elkötelezett az ikonfestészet iránt; másodéves kispapként kezdett ezzel foglalkozni. Augusztus 8-tól a debreceni Egri Borozó Borbarát Bár Galériában láthatók az ikonjai.

Zolcsák Miklós hangsúlyozta, az ikonfestészet szakrális művészet, szenteket festeni isteni cselekedet. Arra törekszik, hogy Márián és a szenteken keresztül kifejezze az Egyház tanítását Krisztusról.

„Azt hajtjuk végre, amit az első teremtésben az Isten végrehajtott és a második teremtésben Jézus Krisztus által lett teljessé” – emelte ki.

Mint mondta, a művészet hitből, lelkiségből fakad, ugyanakkor szakmai felkészültség is kell hozzá (anyagismeret, a festékek színismerete, rajzkészség).

Felidézte, kispapként kezdett hozzá az alkotáshoz: „Másodéves szeminarista kispapként hazamentem nyáron és az a belső indíttatás jött, hogy festenem kell. Az ikonfestészet pedig adott volt, hiszen művészettörténetet tanultunk a szemináriumban, ráadásul a görögkatolikus hagyománynak fontos része az ikonábrázolás."

Később megismerkedett ikonfestőkkel (kétszer külföldön, Grazban is járt emiatt), és elsajátította a lelki és szellemi tudás mellé a technikait is, megalkotva egyedi stílusát. Az Egyház és az ikonfestő könyv persze előírja e műfaj szabályait, nem lehet pusztán ihletettségből bármilyen ikont készíteni. Egyéni vonásokat lehet használni, de a fő vonalakat, formákat szigorúan követni kell.

Eddig csaknem 530 ikont festett, de más ikonfestőknek is segít tematikus táborokban. Úgy véli, a fiatalabb generációból is akadnak, akik ikonfestészettel szeretnének foglalkozni. Sok olyan tanítványa volt, akik a mai napig komolyan gondolják, és aktívan művelik is ezt a festészetet.

Zolcsák Miklós alkotásaiból augusztus 8-án, csütörtökön nyílt kiállítás az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában (4025 Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.). A tárlat régebbi és néhány új alkotásból áll Máriáról, a keresztrefeszítésről, valamint Szent Miklósról.

Arra a kérdésre, hogy miért ajánlaná a tárlatot, elmondta: „minden ember Isten gyermeke, képmása, bennünk van a vágy a transzcendencia iránt. Az ikon az e világi profánságból felemel minket a szakrális világba. Az ember ugyanis nem élhet enélkül”.

Forrás és fotó: dehir.hu; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria