Zöldellő kertek a Győri Egyházmegyében

Kishírek – 2024. szeptember 24., kedd | 14:36

Az öngondoskodás és a fenntartható életmód elősegítése érdekében a Katolikus Karitász idén is elindította „Zöldellő kertek” programját, mely az egész országot felölelő vetőmagosztással háromezer rászoruló családot és idős embert támogatni. A Győri Egyházmegyében 21 településen 180 család részesülhetett a támogatásban – adta hírül a Győri Egyházmegyei Karitász szeptember 23-án.

A Katolikus Karitász országos szinten 14,5 millió forint összértékben, idén tizennyolc féle vetőmagcsomagot oszt ki a kerttel rendelkező nélkülözőknek a zöldségtermesztés megkezdéséhez.

A Katolikus Karitász tizennyolcféle zöldség: spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab vetőmagját osztotta ki idén tavasszal országszerte, így segítve a több mint tíz éve elindított Zöldellő kertek elnevezésű segélyprogramjával háromezer család életét és öngondoskodásra való törekvését.

Néhány rövid beszámoló az önkéntes csoportoktól:

„Mindenki nagyon örült a vetőmagoknak, szépen gondozta a veteményeket, és a szárazság ellenére mindenhol szép termés lett; főleg ott, ahol öntözni is tudtak. Nagyon szépen köszönik a segítséget.” (Lébény)

„Sajnos az idei nagyon száraz nyár kifogott nagyon sok kertészkedni szerető emberen. De nem mindenkin! A programunk legidősebb résztvevője, Zsuzsi néni a szomszédunkban kertészkedett: amikor én elbújtam a forróságban, ő akkor még biztosan maradt egy fél órát. A szárazság miatt nem mindenkinél lehetett fényképezni, mert sajnos nem mindenkinek sikerült egészséges termést betakarítani, de azért mindenki ügyeskedett és lett is termése. Hálásak vagyunk a támogatásért.” (Répcevis)

Szöveg: Paksa Balázs

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria