Zugligeten tartott vizitációt Erdő Péter bíboros

Hazai – 2013. december 2., hétfő | 14:01

Folytatódott a kánoni vizitáció az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. A hétvégén Erdő Péter bíboros a zugligeti Szent Család Plébániát kereste fel. A közösség számára meghatározó élményt jelentett a főpásztorral való találkozás. Bodor György plébános intenzív három napról számolt be a Magyar Kurírnak.

A civil és szerzetesi közösségek, intézmények sokaságát magába foglaló zugligeti Szent Család Plébánián három napot töltött Erdő Péter bíboros. A vizitációt a plébániai közösség megerősítő és gyógyító élményeként határozta meg Bodor György plébános.

A látogatás első két napja a találkozások jegyében telt. Erdő Péter felkereste a szerzetesközösségek által működtetett intézményeket. Így a Budapesti Szent Ferenc Kórházat, melyet az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapítottak 1936-ban, és működtetnek ma is; az Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonát, melynek fenntartója a Magyarok Nagyasszonya Női Apostoli Élet Társasága. Erdő Péter találkozott a Sacré Coeur nővérek, az angolkisasszonyok, a Chemin Neuf, valamint a cserkészek és a hitoktatók közösségével.

Bodor György kiemelte ezek sorából a plébániához tartozó öt családcsoport képviselőivel való találkozást. A plébános elmondta: a résztvevők felvetésére foglalkoztak azzal a kérdőívvel, mely A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címmel meghirdetett püspöki szinódus rendkívüli közgyűlését hivatott előkészíteni. Bodor György arról számolt be, hogy a beszélgetést oldott, közvetlen légkör, nyitottság jellemezte. Az elhangzó véleményeket az egyházhoz való hűség határozta meg, valamint az az igény, hogy katolikus válaszokat kapjanak a felvetett nehézségekre.

Mi is úton vagyunk, a történelem végső találkozása felé tartunk – idézte fel szentbeszédében Erdő Péter bíboros a vizitációt záró vasárnapi szentmise evangéliumát. Noé korszakának embere – ahogy a mai ember is - tudatlanságban, magabiztosságban, önelégültségben, az élet élvezetében élt. Így az evangélium azt üzeni nekünk is, hogy legyünk olyanok, mint Noé, aki mintegy ellenpontja annak, ahogyan kora embere élt. A feladatunk az, hogy éberek legyünk, teljesítsük kötelességeinket a jelen időben – fogalmazott a bíboros. Majd arról beszélt: tudnunk kell, hogy a számunkra ezen a világon kiszabott idő nem minden, ez a tudat óv meg attól, hogy a szenvedélyes önzés és a pusztulástól való rettegés erőterében mozogjunk. Végül figyelmeztetett, hogy éberséggel és derűvel kezdjük meg idei adventi várakozásunkat, és készüljünk örömmel, felelősséggel a Jézussal való találkozásra.

Magyar Kurír
(té)