Kőszegen tartotta találkozóját a harmincéves Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Kultúra – 2024. július 16., kedd | 10:32

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) éves, szokásos konferenciáját Központ és periféria az egyházi könyvtárak életében címmel idén Kőszegen rendezték meg, július 8. és 10. között. Az eseményen ünnepelték meg az EKE alapításának 30. évfordulóját.

A találkozó elején, regisztráció és közös ebéd után tartotta meg a szervezet a közgyűlését, ahol a résztvevők meghallgatták és elfogadták az elnök, a titkár és a kamarás beszámolóját az eltelt egy évről. Ezt követően két csoportban volt lehetőség városi séta keretében megismerkedni Kőszeg nevezetességeivel.

A konferencia második napján a reggeli áhítatot Székely János szombathelyi megyéspüspök vezette.

A délelőtt folyamán elhangzó előadások a találkozó két hívószavát – központ és periféria – járták körül: Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára a teológia oldaláról, Glózer Rita, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense a médiatudomány szemszögéből, Monok István, az MTA doktora pedig a könyvtártudomány területéről.

Mizsei Zoltán egyházzenész, az iASK (Institute of Advanced Studies Kőszeg, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) kutatója a régi Kőszeg egyházzenei múltjába kalauzolta el a közönséget, Fazakas Gergely Tamás, a Debreceni Egyetem egyetemi docense pedig Református centrum és katolikus periféria című előadásában a 18–19. századi Debrecen felekezeti térhasználatáról beszélt.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója is megtisztelte jelenlétével a konferenciát. Köszöntőjében az egyházi könyvtárakkal, az egyesüléssel kapcsolatban kiemelte a megtartó erőt, a rendíthetetlenséget, az ökumenikus jelleget, szelíd határozottságot, a szervezettséget és a mély szakmaiságot.

Délután szakmai kirándulást tettek a résztvevők Sopronba és Nemeskérre, majd a vacsora után ünnepelték az EKE alapításának 30. évfordulóját.

A találkozó befejező napján a reggeli áhítatot Szabadi István körmendi református esperes tartotta.

Ezután három egyházi gyűjtemény életébe nyerhettek betekintést a szakemberek. Keveházi Katalin könyvtáros, irodalomtörténész a kőszegi evangélikus gyülekezet muzeális nyomtatványait mutatta be előadásában. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető a 250 éves Pécsi Püspöki Könyvtár jubileuma kapcsán osztotta meg gondolatait. Béres-Muszka Ibolya, a Magyarországi Unitárius Egyházkerület Dr. Szent-Iványi Sándor Unitárius Gyűjteménye – Könyvtár és Levéltár vezetője az unitárius gyűjtemények történetébe adott betekintést.

A délelőtt további részében a résztvevők Lackner Pál volt tábori püspök, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója vezetésével megtekintették az evangélikus iskolatörténeti kiállítást és az evangélikus gyűjtőlevéltárat.

Ebéddel és úti áldással fejeződött be a háromnapos program.

Szöveg: Rónainé Magyar Krisztina

Fotó: Pálinger Réka / Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria