Megjelent az Új Ember 2024. július 21-i száma

Kultúra – 2024. július 17., szerda | 18:59

Az Új Ember idei 29. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Ferenc pápa új katekézissorozatot kezdett, melynek címe: A Lélek és a Jegyes. A Szentlélek vezeti Isten népét Jézushoz, a mi reménységünkhöz. Első katekézisében a Ter 1,1–2 szentírási szakaszból kiindulva az „Isten Lelke lebegett a vizek felett ” témáról elmélkedett. A Szentatya katekézisét a 2. oldalon találják.

Osztatlan figyelem, kedves közvetlenség, nyugalom, alázat és derű – a 84 éves, pappá szentelésének 60. évfordulóját ünneplő Katona István atyával élmény a beszélgetés. A karizmatikus megújulás lelki atyja, a Szentlélek-szemináriumok magyarországi meghonosítója, gyóntató, lelkivezető vall útjáról, a papság feladatáról, az istenkapcsolatról. Elmondja, miért hálás, és hogy mit vár a jövőtől. Interjúnkat a 3. oldalon olvashatják.

Böjte Csaba idén is elindult Balaton körüli missziós útjára. Munkatársunk július 11-én este a balatonfüredi Koloska-völgyben található Csillagösvényre látogatott el. Beszámolóját az 5. oldalon adjuk közre.

A 7. oldalon található cikkek katolikus egyetemeink programjairól, oklevél- és diplomaátadó ünnepségeiről számolnak be. A 8. oldal írásainak a család áll a középpontjában.

Makkai László a Miskolci Egyházmegye papja, pasztorálpszichológus, lelkigondozó, a Miskolci Egyetem lelkésze, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon, valamint a Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója, a Hungary Helps Program lelkivezetője. 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el munkásságát. Nős, felesége Makkai Marianna. Két gyermekük született, Domonkos és Janka. Laci atya augusztus 10-én ünnepli ezüstmiséjét Máriapócson. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele. Interjúnkat a 9. oldalon találják.

Nem csupán a szakemberek, de az olvasók is a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásának tartják Visky András Kitelepítés című regényét. A Biblia formavilágát követő mű az emberi lélek mélyére ás, ugyanakkor kíméletlenül realista marad. A szerzővel készült interjúnkat Mértékadó kulturális mellékletünkben olvashatják.

Több mint egy évtizedes kihagyás után jelentkezik Bognár Szilvia új albummal, melyre ezúttal régi alkotótársát, Kovács Zoltánt, valamint Király Nóra régizenészt hívta szövetségesnek. Elemzésünkkel a Mértékadó 5. oldalán találkozhatnak.

Richard Linklater A bérgyilkos, aki nem is volt és Alice Rohrwacher A kiméra című új filmjéről is olvashatnak kulturális mellékletünkben.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria