Megnyílt a Himnusz születésének 200. évfordulójára készült művek kiállítása Szegeden

Kultúra – 2024. március 21., csütörtök | 16:26

Március 13-án Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész nyitotta meg azt az időszakos tárlatot, melyen Kárpát-medencei keresztény kortárs képzőművészek a Himnusz születésének 200. évfordulójára készült alkotásai láthatók. Az eseményen Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke mondott köszöntőt.

„Mária országában Mária népe ma is őrzi örökségét és a keresztény kultúrát” – mondta Józsa Judit a kiállítás megnyitóján.

A tárlat közel száz Kárpát-medencei keresztény kortárs képzőművész több mint száz alkotását vonultatja fel. Valamennyiüket Józsa Judit kérte fel nemzeti imádságunk születésének kétszázadik évfordulóján arra, hogy olyan műveket hozzanak létre, melyek valamilyen módon kötődnek a Himnuszhoz. A keramikus-művészettörténész elmondta, kíváncsi volt arra, hogy a kortárs művészek milyen gondolatokat fogalmaznak meg e témában. Józsa Judit hangsúlyozta, a tárlaton bemutatkozó alkotók a magyar örökség megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Az eseményen Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke mondott köszöntőt, a programon közreműködött Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese.

A kiállításmegnyitóról készült videó alább megtekinthető.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria