Oratóriumkategóriában is indulnak énekesek a Nagyváradon zajló Musicum Laude versenyen

Kultúra – 2024. július 18., csütörtök | 12:20

Július 13-án a juniorkategóriával kezdődött a Musicum Laude énekverseny a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, 15–20 éves énekesek mutatták meg tehetségüket és tudásukat. Hétfőtől mesterkurzusokkal és további elődöntőkkel folytatódik a program, melynek során opera-, dal- és oratóriumkategóriában is megmérettetnek az énekesek.

A Musicum Laude juniorszekcióban erős volt a mezőny, rendkívül felkészült produkciókkal érkeztek az ifjú énekesek – mindez az énektanárok munkáját is dicséri, akiknek a juniorkategória díjkiosztóján külön köszönetet mondtak a szervezők. Tíz versenyzőt emelt ki a zsűri, közülük hatan különdíjként mesterkurzusra nyertek meghívást.

Az énektanárok és a zsűri tagjai örömmel hangsúlyozták az énekverseny magas színvonalát. A zsűri elnöke, Molnár Levente elmondta: a továbbiakban a juniorok számára évente rendeznek majd megmérettetést.

A Musicum Laude folytatásában az operaszekció elődöntői kezdődtek meg két kategóriában – az egyetemisták és a fiatal énekesek külön versenyeznek. A zsűriben a nemzetközi operaélet jeles egyéniségei foglalnak helyet: Alexandru Agache, Lavinia Cherecheș, Florina Mariș Hinsu, Lukács Gyöngyi, Molnár Levente, és Rareș Zaharia.

Az elődöntővel párhuzamosan zajlanak a mesterkurzusok, amelyeken az ifjú énekesek továbbmélyíthetik tudásukat. Olyan énektanárok segítik őket, mint Altorjay Tamás, Marian Boboia, Lavinia Cherecheș, Florina Mariș Hinsu, Molnár Levente, Pitti Katalin, és Berle Sanford Rosenberg.

További két műfajban, dal- és oratóriumkategóriában is megmérettethetik magukat az énekesek a hét második felében.

A verseny mellett július 22-én meghallgatásokra is sor kerül– a nemzetközi operaélet neves szakemberei előtt szerepelhetnek a jelentkezők.

A Musicum Laude július 23-án nagyszabású gálával zárul a nagyváradi Szigligeti Ede Színházban.

Forrás és fotó: Musicum Laude

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria