3800 kilométer két keréken – Pannonhalmi öregdiákok kerékpáros jótékonysági zarándoklata Lisszabonba

Megszentelt élet – 2023. június 21., szerda | 16:54

Négy pannonhalmi öregdiák – Bódy Ágoston, Knáb András Benedek, Nádudvari Csongor és Szép Levente – úgy döntött, kerékpáros zarándoklatra indul Lisszabonba, hogy egy nemes cél érdekében 3800 kilométert tekerve érkezzenek meg az ifjúsági világtalálkozóra. A fiatalok a Pannonhalmi Főapátság elől indulnak június 25-én hajnalban, útjuk közben pedig a Bethesda Gyermekkórház számára gyűjtenek adományt.

Három egyetemista évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a világ egyik legnagyobb eseményére, a következő ifjúsági világtalálkozóra szeretne kerékpárral eljutni. Természetesen ekkor még nem gondoltak arra, hogy a rendezés jogát Magyarországtól számítva Európa legtávolabbi fővárosa nyeri el: Lisszabon. Knáb András (24), Nádudvari Csongor (23), Szép Levente (22) és Bódy Ágoston (22) azonban ezt kihívásként éli meg, nem hátrálnak meg a közel 3800 kilométertől. Ez azonban nagy vállalás, ezért az út során kísérőautó segíti majd a kerékpárosokat, a túra első felében Beller Barnabás, a spanyol határtól pedig Sötét Áron lesz az útitársuk, és egy bővebb háttércsapat is segédkezik a megvalósításban. A kerékpáros jótékonysági zarándoklatnak és az adománygyűjtésnek ezenfelül is számos támogatója van.

A fiatal zarándokok a vállalkozással kapcsolatban elmondták: „Évek óta tervezzük ezt a kerékpáros zarándoklatot a Katolikus Egyház szervezésében megvalósuló ifjúsági világtalálkozóra. Lisszabonba kell elérnünk, ami 3800 kilométer hat hét alatt. Mi zarándokok vagyunk, de ez az út nem elsősorban a fizikai teljesítményről szól. A napjainkat az imádság és a zsolozsma fogja keretezni.”

A bencés öregdiákok Szent Márton nyomdokain haladva az elesettekre és a rászorulókra szeretnék felhívni a figyelmet, ezért a Bethesda Gyermekkórház Alapítványa számára adománygyűjtést is végeznek útjuk során.

„Bízunk benne, hogy a Pannonhalma–Lisszabon kerékpártúránkat nagy érdeklődés fogja övezni. Azonban fontosnak tartjuk, hogy ezt a kiemelt figyelmet ne öncélúan használjuk fel, hanem ráirányítsuk egy olyan csoportra, szervezetre, akik sokkal több figyelmet érdemelnének a mindennapokban. Akiknek a háttérmunkájukkal valóban jobb világ születik” – fogalmaznak a túrát bemutató honlapon.

Ezenfelül az érdeklődők a zarándoklatot a Facebookon (KerekparralLisszabonba) és az Instagram felületein (KerekparralLisszabonba2023) is követhetik majd, a posztok alatt pedig közvetlenül is lesz lehetőség az adományozásra. Egy link irányítja majd az érdeklődőket a Bethesda Gyermekkórház adománygyűjtő felületére.

A 3800 kilométeres zarándoklatra készülő fiatalokat mélyen megérintette Ferenc pápa egyik iránymutató gondolata, mely szerint az életben – csakúgy, mint a sportban – nagy célokat kell kitűzni, és utána ennek érdekében edzeni.

„Egészen pontosan így fogalmazott: »Érzed a szívedben, hogy van olyan képességed, amellyel sok jót tehetsz? Érzed, hogy jó dolog szeretni az Urat, segíteni a rászorulókon? Haladj előre, ne gondold, hogy ezek elérhetetlen vágyak, hanem fektess az élet nagy céljaiba!«

Mi most egy ilyen nagy célt tűztünk ki magunk elé, és ebben kérjük Jézus támogatása és segítsége mellett mindenki imáját és önzetlen segítségét, hogy ezzel kísérjenek bennünket és adománygyűjtésünket.

A Szentatya azt is mondta, hogy mindig legyünk csapatjátékosok, soha ne egyedül, önzőn törjünk a célunk felé, hanem másokkal együtt. Mi négyen most ezt tesszük: segítve és támogatva egymást szeretnénk eljutni az ifjúsági világtalálkozóra Lisszabonba, augusztus elejére.”

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: KerekparralLisszabonba Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria