„A háború gyümölcse” – Ferenc pápa megrendítő ajándéka

Ferenc pápa – 2018. január 15., hétfő | 18:20

Január 15-én dél-amerikai apostoli útjára indulva, a Chile felé tartó repülőgépen a Szentatya egy-egy fényképet adott a sajtó munkatársainak: a felvétel Nagaszakiban készült a bombatámadás után, egy kisfiút ábrázol, amint a hátán cipeli halott kistestvérét.

Január 15-én reggel 8.55-kor szállt fel Ferenc pápa gépe, amely Chilébe viszi az egyházfőt. A repülőgépen vele utazó újságírók kérdései közül az egyik arra vonatkozott, mekkora veszélynek látja a nukleáris háború lehetőségét. „Félek tőle. Elértük a határt, elég egy rossz mozdulat” – válaszolta, és hangsúlyozta, hogy teljes leszerelésre van szükség.

A Szentatya egy fényképet ajándékozott a sajtó képviselőinek, amelyet 1945-ben készített Joseph Roger O’Donnell amerikai fotográfus, miután az Egyesült Államok ledobta az atombombát Nagaszakira. „A háború gyümölcse” – ezt íratta rá. Korábban elmondta, hogy a fényképet véletlenül találta, és nagyon megrendítette, úgy érezte, minden szónál többet mond a háború szörnyűségéről. Egy kisfiú a hátán viszi halott öccsét, a nagaszaki krematórium előtt várakozik, hogy átadja a holttestet.

A fotót Ferenc pápa december végén, a béke világnapja előtt kezdte el osztogatni, akkor a következő kísérőszöveg állt rajta: „A tömegpusztító fegyverekből, különösen az atomfegyverekből nem fakad más, mint egyfajta hamis biztonságérzet. Nem jelenthetik az alapját az emberi család tagjai közötti békés együttélésnek, amelynek ehelyett a szolidaritás etikájából kell fakadnia.”

Forrás: Avvenire.it; Vatican Insider

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria