„Kis” szenteket köszöntöttek Veszprémben

Hazai – 2016. október 5., szerda | 17:55

Szent Filoména-képet áldott meg Nagy Károly apát, kanonok, plébános a veszprémi Feltámadt Üdvözítő-templomban október 1-jén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ma, Lisieux-i Kis Szent Teréz emléknapján egy másik fiatal szentre emlékezni gyűltünk össze. Számunkra a szentek útmutató csillagok, akikre tekintve az ember tájékozódni tud, hogy merre haladjon, életének célja mi legyen – fogalmazott homíliájában Nagy Károly.

Az ünnepi szentmisére szerte az országból érkeztek Szent Filoména tisztelői, hogy együtt ünnepeljenek a helyi imaközösséggel, melynek tagjai hetente együtt imádkozzák a Szent Filoména-litániát. 

A templom egy névtelen adományozó jóvoltából gazdagodott a Szent Filoménát ábrázoló festménnyel, amelyet a megáldás után a Mária-kápolnában helyeztek el, a korábban ellopott, Szent Ritát ábrázoló kép helyére.

Feszty Masa alkotásának másolatát Lunczer Anikó festőművész készítette.

* * *

Szent Filoména

Egy őskeresztény kislányból – hitét védelmezve – vértanú lett tizenhárom éves korában. A kislányt Róma egyik katakombájában temették el sietve, nevét terrakottatáblára vésték fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A „kis” szent maradványait 1500 évvel később egy régészcsoport tárta fel.

Filoména kilétére a terrakottatáblán kívül nem utalt semmi, a római történetírók sem jegyeztek fel semmit róla. Ám a vértanú megmutatta az ima erejét: egy jámbor apácának, Maria Luisa de Gesunak, a Fájdalmas Anyáról elnevezett közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét.

Innen tudjuk, hogy Filoména egy kis görög állam királylánya volt. Szüleinek, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, de miután felvették a kereszténységet, lányuk született, akinek a Filoména nevet adták.

Mindez Diocletianus császár uralkodásának idején történt. A császár hadat üzent a kis államnak, ezért a király lányával Rómába utazott, hogy békét kérjenek. A császár, meglátva Filoména szépségét, a békéért cserébe a lány kezét kérte. Ezt azonban a lány elutasította, mivel tizenegy éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.

A császár ezért börtönbe vetette Filoménát, így akart hatni rá. A börtönben a lánynak megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják őt. Miután a császár látta, hogy nem tudja megtörni akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg a királylányt. Oszlophoz kötötték, szidalmak között ostorozták, majd visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára, és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména innen is megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Ezután nyílzáport zúdíttatott rá, amitől halálos sebet szerzett, a börtönben azonban a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt, mint amilyen szép valaha volt. A császár ezt követően elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Ezután Diocletianus parancsot adott, hogy vegyék fejét. Filoména lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe augusztus 10-én, egy pénteki napon, délután három órakor. E csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria