„Máltai mozdonyt” avattak a Keletiben

Hazai – 2016. május 10., kedd | 19:22

Egy, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emblémájával díszített mozdony is közlekedik mától az ország vasútvonalain. A segélyszervezet és a MÁV-csoport képviselői közösen avatták fel a matricázott járművet május 10-én délelőtt a Keleti pályaudvaron.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A MÁV-START járműve, mely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emblémájával járja be az országot, a szeretetszolgálat önkéntes munkájának hirdetője, a vasúttársaság „értékhordozója” lesz.

„A vasút számunkra elsősorban hivatás, csak azután munka, majd üzleti vállalkozás” – mondta az avatóünnepségen Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, aki a szeretetet és a szolgálatot a MÁV-csoport munkavállalóit is vezérlő alapértékeknek nevezte. „Vasutasként nap mint nap felelősséget vállalunk a velünk utazókért, vasutas kollégáinkért, a ránk bízott infrastruktúráért” – folytatta, és beszédében az egyik legnemesebb szolgálatként jellemezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét is. A fentiek jegyében díszíttette fel a segélyszervezet és a vasúttársaság a közös értékrendet hirdető mozdonyt, melynek dekorációját a soproni Loc&More Kft. adományként készítette el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként évente több százezer embernek nyújt segítséget. Ételt és ruhát oszt a rászorulóknak, szállást ad a fedélnélkülieknek, ügyeket intéz az arra képtelenek helyett. A szervezet csináltatott először szemüveget a hajléktalanoknak, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házi gondozást, illetve nyitotta meg az első kerekesszék-javító műhelyt. A szeretetszolgálat küldetésének része a társadalom megszólítása. A szervezet vallja, hogy a lecsúszó családokat, a társadalom peremére szoruló rétegeket nem elég segélyben részesíteni, meg kell próbálni őket felemelni. A hajléktalanok, a fogyatékossággal élők, az idősek és a szegények felzárkóztatása, illetve beilleszkedése akkor lehet sikeres, ha a kirekesztett közösségeket az emberek többsége elfogadja. Ehhez nyújthat segítséget a „máltai mozdony”, amellyel a vasúttársaság a szeretetszolgálat üzenetét az ország legtávolabbi pontjaira is eljuttatja. „Mostantól nagyon sok ember láthatja, és reményeink szerint követheti is a máltai példát” – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az avatáson.

A mozdony egyik oldalán a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija látható, míg a másik oldalán egy kisgyermek. „Ez a mozdony azt az előremozdító energiát jelenti, amellyel tartozunk azoknak, akik ezt nem kapták meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik legnagyobb kihívása, hogy a nyomorban élő gyerekeknek célt adjon. Ezért nagyon jó, hogy ennek a nagyon erős mozdonynak, amely remélem, a mi erőnket is mutatja, ez a kisgyermek ül az egyik oldalán” – tette hozzá a szeretetszolgálat alelnöke.

A MÁV-csoport is igyekszik – társadalmi felelősségvállalása keretében – időről időre külön akciókkal segíteni a rászorulókon, tenni az emberekért. Szervezett már karácsonyi cipősdoboz-akciót nagycsaládos munkavállalói gyermekeinek, illetve a Mikulásgyárnak; osztott mikuláscsomagokat a vasutas gyerekeknek, és ezekből a megmaradtakat iskoláknak ajánlotta fel. Negyedévente véradást tart, évente egyszer országos vasutas véradó napot szervez, amelyen tavaly ötszázan adtak vért. A közelmúltban egy Asperger-szindrómás kisfiú kapott a MÁV-tól vasúti ajándékokat, amellyel a vasúttársaság nagy örömet szerzett a családnak.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria