„Semmi sem választhat el Isten szeretetétől” – Harminc éve halt meg Ayrton Senna

Kitekintő – 2024. május 1., szerda | 18:37

Ma, május 1-jén 30 éve, hogy Ayrton Senna da Silva brazil autóversenyző tragikus halált halt az imolai Formula–1-es versenyen. Sírkövének felirata – „Semmi sem választhat el Isten szeretetétől” – egy olyan emberről tesz tanúbizonyságot, aki nem félt versenyezni, de emellett hite is volt.

1994. május 1-je, 14 óra 17 perc, a San Marinó-i nagydíj hetedik köre az imolai pályán. Ayrton Senna vezeti a versenyt, több mint 300 kilométer/órás sebességgel próbálja bevenni a Tamburello-kanyart, amikor Williams FW16-osának kormányoszlopa eltörik. Tehetetlenül a pálya melletti betonfalnak ütközik.

Angelo Orsi fotós, Senna jóbarátja rögtön a baleset helyszínére sietett; azok a felvételek soha nem kerültek nyilvánosságra, mert – ahogy mondta – a képeken „nem lehet felismerni Ayrtont, aki mindig eljött hozzám San Lazzaróba, és akit Brazíliában én szoktam meglátogatni”. Több mint négy liter vért vesztett, a koponyatörés (jól látható sérülés a homloka jobb oldalán, melyet az ütközés során leszakadt kerékfelfüggesztés egy darabja a sisakjába fúródva okozott) kevés reményt hagyott. Helikopterrel a bolognai kórházba szállították, ahol 18.40-kor jelentették be a halálát. 34 éves volt.

Sokak számára máig Ayrton Senna a legnagyobb Formula–1-es pilóta. Mindene megvolt ahhoz, hogy az emberek megszeressék, és hogy lángra lobbantsa az autóversenyzés rajongóinak szenvedélyét. Veleszületett stílusa 1984-es debütálásától kezdve nagyszerű eredményeket hozott már a kis Toleman csapatnál is. Később néhány éven át a Lotusnál folytatta karrierjét, abban az emlékezetes fekete autóban, amelyben mindenkit lenyűgözött. Aztán a McLaren következett, ahol nagy győzelmeket aratott, és végül, az utolsó, tragikus évben a Williams. Egy évtizedes pályafutása alatt három világbajnoki címet nyert, 161 futamon indult el, ebből 65-ször az első rajtkockáról, és 41-szer diadalmaskodott.

Ayrton Senna egyszer azt mondta:

A dolgok rádöbbentenek arra, hogy mennyire törékeny vagy; egy adott pillanatban olyasmit teszel, amire senki más nem képes. Abban a pillanatban a legjobbnak, a leggyorsabbnak tartanak, de rendkívül törékeny vagy. Mert egy pillanat alatt mindennek vége.”

Az illékonyság tudata eltöltötte őt az Istenbe vetett hittel. Soha nem titkolta, de soha nem kérkedett vele. Ezért bélyegezte meg őt cinikusan örök riválisa, Alain Prost: „Ayrton azt hiszi, hogy nem halhat meg, mert hisz Istenben.” Senna őszintén így felelt erre: „Azért, mert hiszek Istenben, ez nem jelenti azt, hogy halhatatlan vagyok, nem jelenti azt, hogy sérthetetlen vagyok, ahogyan azt rólam állították. Ugyanúgy félek, mint bárki más attól, hogy bajom esik, különösen, ha Formula–1-es autót vezetek. Ez egy állandó veszély.”

Senna a brazíliai São Paulo nyugati részén található Morumbi temetőben nyugszik. Sírján ez a felirat áll: „Nada pode me separar do amor de Deus”, vagyis: „Semmi sem választhat el Isten szeretetétől”, mely Szent Pál Rómaiaknak írt levele 8,35–39 szakaszából ered. Prostnak bizonyos értelemben igaza volt: Senna tudta, hogy a halállal nem ér véget minden. Mert hitt Jézus Krisztusban. Talán ez a legfontosabb üzenet, amit a legendás autóversenyző hátrahagyott: „egy pillanat alatt mindennek vége”, és csak Istenben lehet megtalálni az élet igazi értelmét.

Forrás: Aleteia; www.ayrton-senna.net

Fotó: © Instituto Ayrton Senna; Wikipédia

Magyar Kurír
(hj)

Kapcsolódó fotógaléria