Százéves jubileumára készül a Schönstatt-mozgalom

Kitekintő – 2014. augusztus 1., péntek | 15:37

A Rajna melletti Vallendarban, a lelkiségi mozgalom alapításának helyszínén, az ősszentélyben gyűlnek össze a Schönstatt tagjai a világ minden részéről, hogy megünnepeljék fennállásuk száz évét. Az október 16. és 19. között tartandó találkozóra a Magyar Schönstatt Család képviselői zarándoklatot szerveznek. A Zenit tudósítása.

A Schönstatt-mozgalom idén ünnepli alapítása századik évfordulóját. Ebből az alkalomból ott gyűlnek össze a mozgalom tagjai szerte a világból, ahol 1914-ben P. Joseph Kentenich és fiúközössége megkezdte működését: Németországban, a Rajna menti Vallendar város Schönstatt nevű kollégiumában. Ebben az ősszentélyben találkoznak a nagy Schönstatt Család tagjai, így a családközösségek képviselői is, „Háziszentélyek hálózatban” mottóval.

Monika és Bernd Arndt, a családközösségek németországi képviselői a Zenit vatikáni hírszolgálatnak így magyarázták a találkozóra választott mottót: „Sokan vagyunk, nemzetközi család vagyunk, amit sok-sok ország családjai alkotnak. Az a célunk a találkozón, hogy ezt a tényt tudatosítsuk, és megéreztessük a családokkal különböző nyelveken megszólaló dalokban, nonverbális akciókkal. Mi, Schönstatt-családok a hit erejéből akarjuk alakítani életünket – ezt az alapvetésünket egy videoklipben dolgoztuk fel. Szeretnénk megmutatni, hogy szerte a világon élik családok, házaspárok az életüket Isten jelenlétében. Háziszentélyük Isten jelenlétét teszi valóságossá otthonaikban.”

A találkozón részt vevő családok lehetőséget kapnak arra, hogy nevükkel, e-mail címükkel felkerüljenek a „szentélytérképre”, és ezzel kifejezzék: világhálót alkotnak. Így tudják a családok megerősíteni egymást, missziójuk a jövő Egyházáért hatékonyabbá tud válni. A szentélytérkép középpontjában a Schönstatt Család ősszentélye áll, ehhez kapcsolódnak a háziszentélyek az egész világon.

Ferenc pápa október 25-én fogadja a mozgalom képviselőt, a találkozón átadják neki a szentélytérképet. Ezzel szeretnék kifejezni a Schönstatt elkötelezett szándékát, hogy helyi egyházi közösségeikben átadják a hitet.

Az alapítás századik évfordulójához kapcsolódva a magyar Schönstatt-családok is közös zarándoklatot szerveznek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria