Tizennégy házaspár vesz részt a családról szóló szinóduson

Kitekintő – 2014. szeptember 9., kedd | 18:58

Az október 5. és 19. között megrendezendő, a családnak szentelt harmadik rendkívüli szinódusnak 253 résztvevője lesz, köztük 14 házaspár. A hírt a szinódusi főtitkárság tette közzé a résztvevők hivatalos listájával együtt szeptember 9-én – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A szinódus együtt haladást jelent: az egyetemes egyház öt kontinensről elindul Péter széke felé, hogy a család lelkipásztori kihívásairól gondolkodjon az evangelizáció kontextusában. Korábban 1969-ben és 1985-ben tartottak szinódust a család témájáról. Az októberi ülésen 191 szinódusi atya, közöttük 25 kúriai dikasztériumvezető (dikasztérium: a római kúria kongregációinak osztálya – A szerk.) és 114 püspökkari elnök vesz részt. 36 püspök Afrikából, 24 Amerikából, 18 Ázsiából érkezik. Kínát San-Csuan tajpeji érsek képviseli. Európából 32, Óceániából 4 főpásztor lesz jelen.

A szinódusnak rajtuk kívül 62 további résztvevője lesz, köztük 8 testvéri delegátus, például Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának elnöke. A keleti egyházak részéről 13 képviselő érkezik, a konfliktus sújtotta országokból is, Irakból Louis Sako káld pátriárka és Ukrajnából  Sevcsuk görögkatolikus nagyérsek.

A 38 auditor között 13 házaspár lesz jelen hozzászólási joggal, azonban szavazati jog nélkül az aulában. Egy másik házaspár a 16 szakértő között vesz részt, akik a különleges titkár munkatársai. A pápai kinevezettek között van Antonio Spadaro jezsuita atya, a La Civiltá Cattolica folyóirat igazgatója.

A kéthetes ülés során a résztvevők megvitatják a júniusban közzétett munkadokumentumot. Lorenzo Baldisseri bíboros, a szinódus főtitkára szerint a cél az, hogy a mai világnak felmutassák a család értékeit, amelyek a félelmet feloldó és a reményt adó Jézus Krisztus hirdetéséből származnak. Ahogy már korábban a szinódusi rendes tanács bejelentette: ez alkalommal új módszertan alapján folynak a munkálatok, hogy elősegítsék a szinódusi atyák dinamikusabb részvételét. Megteszik a szükséges lépéseket új normák kidolgozására, illetve a szinódus szervezeti átalakítására. Várhatóan e rendkívüli ülés végén nem készülnek záródokumentumok, ez ugyanis csak az első lépése egy folyamatnak, amely jövőre zárul le: 2015. október 4. és 25. között tartják majd a rendes szinódust a „Jézus Krisztus feltárja a család misztériumát és hivatását” témában.

A szinódus főrelátora Erdő Péter bíboros lesz.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria