19. századi időkapszulát találtak a székesfehérvári székegyház toronykeresztjében

Hazai – 2016. július 4., hétfő | 9:00

A székesfehérvári Szent István-székesegyház tornyának felújítása során 19. századbeli dokumentumokat találtak egy időkapszulában elhelyezve, amelyeket a mostani felújításról szóló és a jelenlegi vezetők aláírásával ellátott iratokkal együtt a munkálatok végén visszahelyeztek eredeti helyére.

KÉPGALÉRIA –klikk a képre! 

A Szent István-székesegyház a Székesfehérvári Egyházmegye főtemploma, Székesfehérvár belvárosának egyik legjelentősebb műemléke. A rendkívül gazdag, barokk, néhol gótikus elemeket viselő bazilika északi homlokzati elemei 2014 nyarán leomlottak, így szükségessé vált az épület teljes felújítása. A támogatásoknak köszönhetően a székesegyház tetőszerkezetének teljes körű helyreállítása 2015 szeptemberében elkészült, majd megkezdődhetett a templom homlokzatának felújítása. Idén áprilisban aranyozás céljából leemelték a székesegyház északi tornyát koronázó keresztet, amelynek ürege egy korrodálódott fémhengerben üveg időkapszulát rejtett.

Az időkapszulában megtalált dokumentumok 1807-ből, 1868-ból, illetve 1894-ből származnak, vagyis a székesegyház 19. századi felújításaival kapcsolatos iratokat találták meg benne. Az emlékiratok tartalmazták mind a három évből az egyházmegyei papság névsorát, valamint a város tisztikarának felsorolását. Az 1868-as dokumentumok között találtak még a megye tisztikarát bemutató nyomtatványt, városi közgyűlési határozatot és jelentést, valamint egy emléklapot is. A két későbbi évből származó iratok között megtalálták a tornyon dolgozó munkások neveit tartalmazó listát is, valamint korabeli pénzérmék is kerültek elő. A dokumentumok eredeti példányait digitalizálták, illetve az 1807-es kéziratokon állagmegóvási munkákat végeztek, hogy eredeti formában helyezhessék vissza a keresztbe.

A megtalált időkapszulát a Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kézjegyével ellátott, a mostani felújításról szóló iratokkal, a város és a megye közgyűlésének, a Fejér Megyei Kormányhivatalnak, a Székesfehérvári Járási Hivatal tisztviselőinek, valamint az egyházmegye papságának névsorát tartalmazó dokumentumokkal bővítették.

A kordokumentum ünnepélyes aláírása után néhány nappal a keresztet az időkapszulával együtt visszaemelték a székesegyház északi tornyára. A főpásztor a nyilvános tiszteletre szánt új kereszt megáldásának szertartása szerint azért imádkozott, hogy hittel tiszteljük Isten örök tervét, amivel a kereszt titka, az isteni irgalom szentsége lett: „Amikor feltekintünk a keresztre, arra emlékezzünk, hogy részt vett emberi sorsunkban, és hogy benne lett teljessé annak a szeretetnek a titka, amellyel Krisztus szerette egyházát.”

A megyésfőpásztor elmondta, a templom felújításának egy jelentős állomása ez, ami a kormányzat, a város, illetve számos intézmény, sok ember összefogásával és természetesen az egyház erejének hozzátételével most megvalósult. Reméli, hogy a székesegyház sokáig éke és dísze lesz Székesfehérvár belvárosának.

Forrás, fotó és videó: Széeksfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria