25 éves a Felső-Ausztriai Caritas külföldieket segítő osztálya

Kitekintő – 2015. június 26., péntek | 12:55

A linzi Mariendomban június 21-én ünnepi szentmisében emlékeztek meg arról, hogy negyed százada, a vasfüggöny leomlása után létrejött a Felső-Ausztriai Caritas külföldieket segítő osztálya (Auslandshilfe Caritas Linz) – tájékoztatott Molnár József a Gyulafehérvári Caritastól.

25 éve, amikor lehullt a vasfüggöny Európában, keleten kezdeményezések, közösségek és intézmények születtek újjá, illetve jöttek létre. Nyugat-Európa sem maradt közömbös a keletről érkező képek, információk hallatán, amelyek a mélyszegénységről árulkodtak. A segíteni akarás részeként született meg a Felső-Ausztriai Caritas külföldieket segítő osztálya (Auslandshilfe Caritas Linz). Már a kezdet kezdetén kapcsolat alakult ki a Gyulafehérvári Főegyházmegye szeretetszolgálata és az osztrák szervezet között. Míg az elején a segélyszállítmányok megszervezése, lebonyolítása és a segélyek kiosztása volt a feladat, ma már élő szakmai partnerség van a két karitászszervezet között több területen.

Június 21-én jubileumi ünnepségre hívták a partnereket a linzi Mariendomba, ahol a szentmisét a házigazda és partnerországokat képviselő papok – többek között Vencser László és Szász János volt karitászigazgatók, illetve Sajgó Balázs jelenlegi lelkiigazgató társaságában – Maximilan Aichern nyugalmazott püspök celebrálta. Tisztelettel és szeretetteljesen szólt a jelenlévő ismerősőkhöz, hiszen az ő szolgálati idejében indult el a kelet-európaiak és afrikaiak támogatása, ő pedig mindvégig fontosnak tartotta, hogy a nem mindig könnyű körülmények ellenére is emberközeli módon, személyesen tartsa a kapcsolatot a partner egyházmegyékkel és azok képviselőivel. A püspök emlékeztetett arra, hogy az évforduló nemcsak az öröm forrása, a hálaadás ideje, hanem erőt is meríthetünk a bátorságra, hogy továbbra is segíteni kell, és megszüntetni a globális igazságtalanságot: „Isten terve szerint igazítani a világot”.

A szentmisét követően az ünneplő közösség a dóm előtti térre vonult, ahol a színes pannókon korabeli képek és hozzá tartozó szöveg segítségével felidézhették a múltat, illetve megismerhették a szervezet jelenlegi tevékenységét országonként. Románia mellett Fehéroroszországban, Ukrajnában, a szerbiai Vajdaságban, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban támogat különféle programokat a Felső-Ausztriai Caritas.

A felállított színpadon az említett országok jelenlévő karitászszervezeteinek igazgatói beszéltek a jelenlegi helyzetről, valamint a linzi kapcsolat jelentőségéről. Franz Kehrer, a házigazda Caritas igazgatója köszöntő beszédében úgy fogalmazott: „A karitászmunka során mindig a teljes képet kell nézni. A kérdés tehát adott: Hogyan járulhatunk hozzá a globális szolidaritáshoz?”

Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója rámutatott arra, hogy még mindig sok a tennivaló. „Egyes területeken érezhető javulás hazánkban, de az is tény, hogy az embereknek szükségük van a Caritas segítségére. A szegények és gazdagok közötti társadalmi szakadék egyre szélesebb és minket, keresztényeket különös felelősség terhel” – mondta. Felszólalását követően a Csíksomlyói Szűzanya szobrának másolatát ajándékozta az ünnepelteknek, az erdélyi magyarok katolikus megmaradásának zálogát és annak jelképét, hogy minden jó, ami van, és ami létre tud jönni, csak az igenek, mindannyiunk igenjei által valósulhat meg.

Az eseményen részt vevő karitászvezetők vállalt felelősségüket jelképesen is bemutatták, amikor a színpadon kezükbe fogták a Földet és a különféle országokat ábrázoló színes lufikat.

Fotó: Molnár József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria