25 éves jubileumát ünnepli a budapesti Mustármag iskola

Hazai – 2016. április 6., szerda | 19:01

Az 1991-ben, országosan az első keresztény iskolák egyikeként szülői és tanári összefogással jött létre a Mustármag Keresztény Iskola, majd 1996-ban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fenntartásba került. A 25 évért április 6-án szentmisében adtak hálát, melyet Snell György püspök mutatott be.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az emlékező ünnepségen részt vett Gyetván Gábor, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) igazgatója, az iskola egykori és jelenlegi igazgatói, tanárai és az önkormányzat képviselői. Az ünneplők közösségét Hajna Ákos, a Mustármag Keresztény Általános Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntötte.

„Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük” – idézte Hajna Ákos Máté evangéliumát. 25 éve Jézus jelenlétében gyűlünk össze, ez adja a nyugalom, béke, a családiasság légkörét – mondta az igazgató, és hangsúlyozta az iskola jézusi küldetését: Tegyetek tanítványommá minden népet! Ezen az úton járunk, ez a szándék teremti meg intézményünk létjogosultságát – mondta Hajna Ákos.

Az intézmény története 25 évét kiállításban dokumentálta, és az iskola falán emléktáblát helyeztek el az épületben, amit Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldott meg. „Ősidők óta fontos az ember számára életének megörökítése. A múlt jelzésszerű megjelenítése tartja meg az emberek emlékezetében az ősök számára fontos eseményeket. Ennek szellemében helyezzük el most is az emléktáblát. Bár 25 év mindössze egy pont az emberiség történetében, de egy intézmény életében a hőskor. A jubileumot ünnepelve meg kell állni, hálát adni Istennek a 25 évért – ennek szellemében kérem Isten áldását az intézmény és a benne dolgozók életére. Imádkozzunk a mustármagból fává növekedett iskola további kibontakozásáért” – buzdított Snell György.

Az emléktábla elhelyezését követően az iskola közössége szentmisében adott hálát fennállása 25 évéért. 

A szentmisét Snell György püspök mutatta be, koncelebrált Gyetván Gábor, az EKIF igazgatója, Varga Gábor, a Szent József-templom plébánosa, az iskola lelkésze. A szentmise elején Varga Gábor köszöntötte a résztvevőket, köztük az iskola egykori és jelenlegi vezetőit, alapítóit, az önkormányzat képviselőit.


Snell Gyögy a szentmisében a hálaadás fontosságára figyelmeztetett: a 25 év minden napját meg kell köszönnünk.  Felidézte az 1980-as évek végén kezdeményezett iskolaalapítás saját tapasztalatból is ismert nehézségeit, a vég nélküli, újra és újra a nullpontra jutó tárgyalásokat, az értetlenséget, a törvényi keretek hiányában uralkodó káoszt. Idegőrlő volt, de türelemmel viseltük – mondta Snell György. De ez a hőskor, amikor tehettünk valamit azért, amit Jézus ránk bízott. Aki az igazságot cselekszi, bátran a világosságra mehet – ennek örömét jelentette a hősi kezdet. Szentbeszédét az iskola hivatásának megfogalmazásával zárta: a katolikus iskola akkor tölti be hivatását, ha fel tudja készíteni neveltjeit arra, hogy szilárd, biztos, a keresztény értékrend áthatotta véleményük legyen a világról, és keresztény világnézetük jelentse számukra az iránytűt az életükben. 


Hajna Ákos szerkesztőségüknek elmondta, az iskola alapításának kezdetei egészen 1989-ig nyúlnak vissza. Akkor fogtak össze Vitéz Gyula vezetésével szülők és tanárok, lelkipásztorok, hogy létrehozzanak egy világnézetében a kereszténység  mellett elkötelezett intézményt. Az előd tehát a Mustármag Ökumenikus Iskola volt. Az erről szóló megállapodást 1991. április 4-én írták alá. Az ökumenikus jelző azt a nyitottságot fejezte, ki, amellyel az iskola más keresztény felekezetű családok gyerekeit is várta.


Még az iskola előtt, 1990-ben jött létre a Mustármag Óvoda, a gimnáziumi oktatás pedig 1994-ben kezdődött el. A Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 1996 áprilisában került egyházmegyei fenntartásba.

A Mustármag iránt az alapításkor nagy volt az érdeklődés, hiszen évfolyamonként két osztállyal tudtak indulni. Ma erre már nincs lehetőség, hiszen a 25 év alatt sorra nyíltak egyházi iskolák mindenütt a városban, így lakóhely szerint elérhető mindenki számára intézmény. A Mustármag elsősorban a III. kerület, Békásmegyer, Budakalász, Pomáz és Szentendre körzetében lakók iskolája.


A földrajzi elhelyezkedést tekintve peremhelyzetben vagyunk – mondta Hajna Ákos. De ez adja az iskola erejét is: a családiasságot, a békés, nyugodt légkört. Aki bekanyarodik a Templom utcába, az iskola utcájába, érzi, hogy letette Budapest zaját, egy faluba érkezett. Vonzerő továbbá, hogy kis létszámú osztályokkal dolgozunk, és pedagógusaink elkötelezettek – mondta az igazgató. Feladatként a tanulói létszám növelését jelölte meg, hogy olyan légkört teremtsenek, amivel olyan vonzóvá teszik magukat, hogy a szülők nem viszik el gyerekeiket a kerület más gimnáziumaiba.

A Mustármag régi és új hagyományai alakítják a színes diákéletet, teremtenek kapcsolatot az intézmény és a családok között. Így a neves előadókat meghívó szülői fórum, a kötetlen beszélgetést biztosító forralt boros, sütögetős szülői délután és a júniusi családi nap. A jubileumra egy gálával készülnek, melyen minden osztály előadással fog fellépni.

 Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria