Erdő Péter: Jézus minket is fel tud, fel akar támasztani

Hazai – 2014. április 19., szombat | 21:57

Senki sincs, akit a halálon győztes Üdvözítő kizárt volna irgalmasságából – mondta a húsvéti vigília-szertartáson elhangzott szentbeszédében Erdő Péter bíboros április 19-én, a Szent István-bazilikában.


Ne féljetek! – ezt üzeni nekünk is a feltámadt Krisztus, ahogy egykor az előtte leboruló asszonyoknak húsvét hajnalán. „Húsvét ünnepén nincs helye a félelemnek” – hangsúlyozta Erdő Péter. – „Krisztus feltámadásában találkozunk a mindenható Isten hatalmával és felénk forduló szeretetével.” Nincs olyan szenvedés, olyan bánat az életben, ami elszakíthatna minket Krisztus szeretetétől, hiszen Ő legyőzte a halált, és nekünk is örök életet ajándékozott.

„Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek” – még e szavakat mondta a feltámadt Krisztus a sírjához érkező asszonyoknak. A feltámadás tehát egyszerre örömhír és küldetés. Ha rátaláltunk az örök élet titkára, akkor ez fontosabb minden más emberi felfedezésnél – tette hozzá a főpásztor. Akkor nincs helye a szomorúságnak, akkor nem lehet értelmetlen az életünk, akkor másként kell megterveznünk minden napunkat.

Senki sincs, akit a halálon győztes Üdvözítő kizárt volna irgalmasságából – mondta szentbeszédében Erdő Péter, aki azt is kiemelte, hogy Isten számára, aki a mindenséget alkotta, nem lehetetlen a mi testünk feltámasztása sem. A bíboros beszélt arról is, hogy Krisztus testét nem érte romlás, és ezzel ő lett az elsőszülött a halottak közül. De Jézus azzal is megmutatta, hogy úr minden enyészet fölött, hogy feltámasztotta a négy napja halott Lázárt. Minket is fel tud, fel akar támasztani.

Ha mi, emberek Istennel találkozunk, mindig lenyűgöz minket a titok, mert megérezzük, hogy ő minden képzeletet felülmúló óriás. Szembesülünk Isten szeretetének ellenállhatatlan hatalmával, mely szétszakítja körülöttünk az idő burkát és a kozmosz határait.

A szentbeszéd végén a bíboros arra buzdította a híveket, adják hírül minden embernek, „hogy többek vagyunk, mint amire sokszor becsüljük magunkat, hogy nincs más boldogság, mint az, ami az irgalomból, a megbocsátásból, a figyelmes, a mindenét megosztó szeretetből fakad”.

A homília után Erdő Péter 12 főt keresztelt meg, akik számára 8 társukkal együtt kiszolgáltatta a bérmálás szentségét is. Az áldozati liturgiát követeően  az asszisztencia vezetésével a hívek a hagyományos körmeneti útvonalon, a főtemplom körül, körmenetet tartottak, mellyel az egész világ számára elvitték az Örömhírt: Krisztus Feltámadt!

Fotó: MTI

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria