A Gál Ferenc Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepsége

Hazai – 2016. június 25., szombat | 13:02

A szegedi székesegyházban június 17-én tartott hálaadó szentmisét Kovács József általános helynök, szemináriumi rektor, a Gál Ferenc Főiskola (GFF) Teológiai Karának dékánja mutatta be, Kozma Gábor főiskolai rektor diakónusi oltárszolgálatot végzett.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise után a főiskola Klebelsberg termében tartott tanévzáró ünnepség megnyitóján Kozma Gábor rektor emlékezett a száz éve született Gál Ferenc professzor életútjára, és összegezte a tanév eredményeit. Kiemelte, hogy a főiskolán tanul a legtöbb teológus, hittanár és más hitéleti szakos hallgató, valamint hogy az ország harmadik legnagyobb létszámú egyházi intézménye a katolikus és a református egyetemek után, ami sok kötelezettséget ró a főiskola szegedi karaira. Ez a képzések folyamatos fejlesztését, a közösség erősítését, az oktatói és hallgatói teljesítmények növelését igényli. A véget ért tanévben is hazai és nemzetközi konferenciák, hallgatói szakmai rendezvények sorát tartották Szegeden, Szarvason, Mezőtúron és Budapesten, jövőre meghirdették a keresztény Gerhardus Tudományos Diákkör Konferenciát, valamint a Gál Ferenc Katolikus Hittanári Konferenciát és Hittanversenyt, továbbá a harmadik Hírvivők konferenciát is. A képzések gyakorlati tartalmainak növelésére több partnerségi megállapodást is kötöttek egyes közfeladatot ellátó kiemelt állami és egyházi szervezetekkel. Létrehozták a karközi Egészségnevelési és Sport Intézetet, és a főiskola fenntartásában működő szarvasi gyakorlóintézmény kiváló eredményeket ért el, a békési szakképző intézmény az eredményeik elismeréseként pedig felveszi a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Intézmény nevet.

Az ünnepségen az arany- és a gyémánt diplomásokat köszöntötte Kovács József általános helynök, szemináriumi rektor, közülük is a megjelent Szigeti Antal és Tölgyes Tibor atyákat, valamint Kisházi-Kovács László atyát, akinek az évfordulósok nevében mondott jókedvű üdvözletét nagy elismerés fogadta.

Az ünnepség egyúttal a három karral és több intézettel, köznevelési intézményekkel működő főiskola központi tanévzáró ünnepsége is volt. A díszbeszédet Lipcsei Imre, a szarvasi Pedagógiai Kar dékánja mondta, ami elismerése volt a kar munkájának, a hazai óvó- és tanítóképzésben, és legújabban a csecsemő- és kisgyermeknevelők képzésében országosan is betöltött helyének, eredményeinek.

A tanévzáró alkalmával együttműködési megállapodást írt alá a Gál Ferenc Főiskolával az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) részéről Lepeš Josip dékán. A szabadkai kar a vajdasági magyar nyelvű óvodapedagógus és tanítóképzés, valamint a sporttudományi képzések műhelye. A határokon átnyúló magyar–magyar felsőoktatási keretmegállapodásban foglaltak alapján a felek törekednek a pedagógusképzésre kiterjedő, valamint a testnevelés és a sport kiemelkedő társadalmi szerepének elmélyítésére is irányuló küldetésük megvalósítása során a keresztény alapú európai kultúrában gyökerező pedagógia, a nevelés hatásainak társadalmi erősítésére. A GFF és az MTTK különösen is készek együttműködni az európai társadalom javát célzó képzési-kutatási tevékenységükben, ami a nemzeti kultúra ápolásának eszközével valósul meg pedagógusképzésekben, továbbképzésekben, a testnevelés és a sport szerepét erősítő programokban.

A tanévzárón 84 alap- és mesterképzési oklevelet, illetve végbizonyítványt adtak át teológus, katekéta-lelkipásztori munkatárs, hittanár, etikatanár, pasztorális tanácsadó és szervezetfejlesztő, valamint keresztény egyház- és művelődéstörténet szakon, továbbá tizenegyen vehettek át hitoktatói tanfolyami tanúsítványt.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria