A Győri Egyházmegyei Karitász szakmai kirándulása Vas megyében

Hazai – 2016. június 1., szerda | 12:36

A Győri Egyházmegyei Karitász vidéki telephelyein is szeretne megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni. Vas megyében már évek óta sikeresen folyik ilyenfajta tevékenység, ennek megismerésére szerveztek kirándulást május 20-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Győri Egyházmegyei Karitász céljai között szerepel, hogy a közeljövőben vidéki telephelyein is lehetővé tegye a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását. A kezdeményezés keretében az egyházmegye üresen álló plébániáit kívánják újra élettel megtölteni. Harkán, Fehértón, Tényőn és Vértestolnán már megállapodtak erről az egyházközségekkel, és folyamatban van az épületek ingyenes használati jogára vonatkozó bejegyzés a földhivatalban. Az érintett települések lakosainak szerették volna bemutatni, hogy pontosan milyen szolgáltatás beindítását tervezik, ezért Gőgh Tibor lébényi plébánossal együtt május 20-án Vas megyei kirándulást szerveztek a települések híveinek, illetve a helyi önkéntes karitászcsoportok tagjainak. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász területén ez a fajta foglalkoztatás már évek óta sikeresen folyik mind városi, mind kistelepülési szinten.

A csoport a kora reggeli órákban indult Győrből, majd első megállóján, a celldömölki kegytemplomban köszöntötte a Szűzanyát. Innen továbbindulva Kemenespálfára érkeztek, ahol Tuczainé Régvári Marietta szombathelyi egyházmegyei karitászigazgató fogadta az érdeklődőket. A telephelyen negyven, pszichiátriai betegséggel küzdő munkavállaló dolgozik, egy Vas megyei cég munkálataiba kapcsolódnak be: különféle lámpákat szerelnek össze. A napi négyórás munka mellett további két órában különböző csoportfoglalkozásokon (például bibliaórán) vehetnek részt.

A következő állomáson, Vásárosmiskén szintén hasonló módon foglalkoztatják a megváltozott munkaképességű embereket. Több hektáron termelnek levendulát, melynek minden egyes részét felhasználják, ajándéktárgyakat, teákat készítenek belőle. Déltájban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Sitkén hívta meg ebédre a társaságot, majd a szakmai napot az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp-kert meglátogatásával zárták, ahol különféle gyógynövényekből készült teákat, mézeket és olajokat kóstolhattak és vásárolhattak, valamint a vállalkozó kedvűek megtapasztalhatták a Kneipp-kúra jótékony hatásait is.

Hálaadásképpen az utat Szombathely meglátogatásával fejezték be. Elsőként Szent Márton életével ismerkedtek meg a Szent Márton Látogatóközpontban. Gőgh Tibor a Szent Domonkos-templomban mutatott be szentmisét, végül a kirándulók látogatást tettek a szombathelyi székesegyházban is.

Forrás és fotó: Horváth Glória/Győri Egyházmegyei Karitász


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria