A hit örömét és a művészet fényét hirdette az Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2014. október 1., szerda | 12:36

Szeptember 28-án, vasárnap este Bogányi Gergely telt házas zongorakoncertjével zárult a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

„Bogányi Gergelyt négyszázötvenen hallhatták, láthatták zongorázni, és még így se tudott mindenki részt venni a koncerten. De nemcsak itt, mindenhol nagyon sokan voltak” – számolt be a fesztivál iránti nagyfokú érdeklődésről Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke.

Az elnök asszony azt is elmondta, hogy az apróbb hibák ellenére az idei fesztivál még jobban sikerült, mint a korábbiak. A visszajelzésekből kiderült, a változatos programkínálattal, illetve a nyitott templomok napján ismét sikerült megszólítani a nem vallásos vagy nem hívő réteget is. Páratlanul népszerűek voltak Budapesten a Mátyás-templomban rendezett tárlatvezetések, a Szent István-bazilika eseményei, mint például a történelmi egyházak közös imádsága vagy a Sík Sándor-emléknap, valamint Snétberger Ferenc és tanítványa virtuóz gitárkoncertje a Bakáts téri templomban.

Szintén sokakat vonzott a Pécsi Egyházmegye gazdag programkínálata, illetve a tiszakécskei templom rendezvényei. Az országszerte működő szervezői tábor tagjai közt kialakuló közösség és egység az egész fesztivál hangulatát áthatotta: „A fáradtság ellenére őszinte öröm volt mindannyiunkban, amikor láttuk a Szent István-bazilika előtti körtáncra rácsodálkozó turistákat vagy a Snétberger Ferenc koncertjén még a Bakáts téri templom padlóján is ülő közönséget. Szárnyakat kaptunk ettől” – számolt be élményeiről az Ars Sacra Alapítvány elnöke.

Dragonits Márta végül így összegezte a programsorozat fogadtatását: „Az idei év legnagyobb tanulsága, hogy az Úr valóban akarja ezt a fesztivált.”

Fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria