A hosszú 19. század vége – Jogtörténeti konferenciát rendeztek Szegeden

Hazai – 2018. december 10., hétfő | 11:23

„Centenaria – 1918 – A hosszú 19. század vége” címmel rendeztek háromnapos jogtörténeti konferenciát december 5. és 7. között a szegedi Gál Ferenc Főiskolán.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Európai Jogtörténeti Tanszéke szervezte, együttműködésben a Gál Ferenc Főiskola Teológiai Karával, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottságával és a Pólay Elemér Alapítvánnyal. A háromnapos tudományos eszmecsere nemcsak a 19. században lezajlott polgári kodifikációs folyamatokat, valamint az első világháború eseményeinek hatását mutatta be az egyes országok alkotmány- és magánjogára, hanem egy teljes napot szentelt az 1917-ben, XV. Benedek pápa által kihirdetett első Egyházi Törvénykönyvnek, azaz a Codex Iuris Canonicinek (CIC 1917).

A december 6-án megtartott, a Katolikus Egyház kodifikációjának forrásait tárgyaló ülést Balogh Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja vezette be A hosszú 19. század jogtörténeti dimenziói című előadásával. Az 1917-ben kihirdetett Egyházi Törvénykönyv módszerének, szerkezetének és tartalmának forrásainak témájában Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora elemezte a Liber Extra és a CIC (1917) viszonyát kánonjogi forrás- és tudománytörténeti szempontból.

Blazovich László egy kevésbé ismert kánonjogi segédkönyv, a Summa legum Raymundi és a Decretum Gratiani kapcsolatáról beszélt. Homoki-Nagy Mária a kánonjog és a világi jog családjogi alapelveit hasonlította össze az első világháború alatti időszak forrásai alapján. Völgyesi Levente az első Egyházi Törvénykönyv megszületésének körülményeit vázolta fel. Topsi Bálint a katolikus nevelésre és hitoktatásra vonatkozó egyházjogi rendelkezéseket elemezte a CIC (1917) alapján; míg Kiss Gábor a világi Krisztus-hívők és az egyházi hatalom kérdéskörét vizsgálta. Végül Claudia Lydorf a CIC (1917) bűnbánat szentségére vonatkozó előírásait mutatta be.

A nagyszámú érdeklődő körében lezajlott konferencia fontos lezáró állomása volt az első világháborút érintő, annak elsődlegesen európai jogtörténeti hátterével foglalkozó hazai tudományos szimpóziumok sorának, melynek előadásai tanulmányok formájában, önálló kötetben látnak napvilágot Szegeden.

Forrás: PPKE Rektori Hivatal

Fotó: Gál Ferenc Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria