A Karitász munkatársai Tbilisziben

Kitekintő – 2015. június 16., kedd | 19:28

A június 13-án kezdődött heves esőzések áradásokat okoztak Grúzia fővárosában, Tbilisziben. A halálos áldozatokat is követelő áradások miatt több ezren maradtak víz- és áramellátás nélkül. A Karitász nemzetközi hálózata már a helyszínen segíti a mentési munkálatokat – a Katolikus Karitász híradása.

A katolikus egyház nemzetközi segélyhálózataként működő Caritas Internationalis munkatársai a károk felmérését végzik a Grúziát sújtó esőzések után.

A június 13-án estétől 14-éig tartó heves esőzések következtében kialakult árvíz Tbilisziben eddig 13 halálos áldozatot követelt, több mint húszan megsérültek. Több ezren maradtak víz- és áramellátás nélkül, és családok százainak kellett elhagyniuk otthonukat. A Tbiliszit átszelő Vere folyó az esőzések következtében több helyen kilépett medréből, elárasztva számos sűrűn lakott területet. Tbiliszi dél-nyugati részét, valamint Akhaldaba települést az úthálózattól is elvágta az árvíz. A Karitász munkatársai a helyszínen igyekeznek segíteni.

„Az utcákat teljesen elárasztotta a folyó, és akik fel tudtak mászni magas helyekre, megmenekültek. A mentőcsapatok csónakokkal mentették ki őket, köztük számos gyermeket és idős embert is. Sajnos sokan nem tudtak kimenekülni a házaikból, és az iszap maga alá temette őket” – mondta Wim Piels, a grúziai Karitász igazgatója.

A helyi Karitász kárfelmérő csapatokat küldött a helyszínre, és a hatóságokkal együttműködve megkezdték a segítségnyújtást.

A nemzetközi karitászszervezetek felvették a kapcsolatot a grúziai Karitásszal, és folyamatosan figyelemmel kísérik a munkát, hogy szükség esetén adományokkal, önkéntesekkel segítsék a mentést.

Fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria