A Karitász segíti az iskolakezdést Kárpátalján

Külhoni – 2015. augusztus 27., csütörtök | 15:43

Kárpátalján több mint másfél millió forint értékű iskolatáska- és tanszeradománnyal segíti a Katolikus Karitász a nehéz anyagi körülmények között élő családokat – tájékoztat a segélyszervezet.


„Legyen öröm az iskolakezdés!” mottóval idén is gyűjtést hirdetett a Katolikus Karitász azoknak a családoknak a megsegítésére, akiknek nehézséget jelent a tanévkezdés. A program keretében országszerte négyezer gyermek kap segítséget az iskolakezdéshez.


A segélyszervezet a határon túli magyar településeken is támogatást nyújt a diákoknak. Augusztus 26-án a kárpátaljai Nagyszőlősön százötven kisdiák számára vitt iskolatáskát a Karitász, több családnak Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója adta át az adományt. Emellett a segélyszervezet bébiételt és tápszert is vitt a kisgyermekes családoknak.

A magyar szervezet a nagyszőlősi helyi karitásszal együttműködve juttatja el az adományokat a családoknak. Az átadás során egy nagymama – aki három unokáját neveli egyedül – elmondta, nyugdíja átszámítva alig több mint 13 ezer forint. Ebből élnek négyen, így a tanévkezdés két iskolás gyermekkel szinte lehetetlen helyzetet teremt számukra. A településen a legolcsóbb iskolatáska is mintegy négyezer forintnak megfelelő összegbe kerül.


A kárpátaljai családok nagy részének a mindennapi megélhetés is gondot jelent, az átlagfizetések értéke húszezer forint alatt van. Az iskolakezdéskor az alapvető tanszerek beszerezésére már sok helyen nem jut pénz, így a gyermekek sokszor a megfelelő eszközök nélkül ülnek a tanórákon.

Az elkövetkező napokban további adományosztásokkal segíti az iskolakezdést a Karitász az országban és a határon túl egyaránt.

Fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria