A Katolikus Karitász petíciója Ukrajna újonnan beiktatott elnökéhez – Írja alá Ön is!

Külhoni – 2019. június 6., csütörtök | 12:30

A Katolikus Karitász közleményét adjuk közre. A petíciót, melyet a cikk végén feltüntetett weboldalon lehet aláírni, annak érdekében indítja a segélyszervezet, hogy a humanitárius segítség bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthasson el a kárpátaljai és ukrajnai rászorulókhoz.

A Katolikus Karitász közleménye szerint az évek óta tartó gazdasági válság és a kelet-ukrajnai háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, különösen is Kárpátalja lakossága küzd a legtöbb problémával. A hatalmas infláció miatt sokaknak az alapvető élelmiszerek beszerzése és télen a fűtés biztosítása is rendkívüli nehézséget okoz.

A legnehezebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben az egyedül élő idősek és a gyermekes családok vannak, mégis az ő segélyezésük, iletve az egyes intézmények támogatása is rendszeres nehézségekbe ütközik az országban, ezért a magyar Katolikus Karitász az alábbi petíciót fogalmazta meg Ukrajna újonnan beiktatott elnökének címezve, hogy a humanitárius segítség célba érhessen.

Tisztelt Vladimir Zelenszkíj Elnök Úr!

Magyarországi segélyszervezetként a Katolikus Karitász évek óta próbálja könnyebbé tenni az ukrajnai fegyveres konfliktusok következtében rászorulóvá váló lakosság és különösen a Kárpátalján élők hétköznapjait többek között élelmiszerrel, védőoltásokkal, tűzifával, orvosi berendezésekkel vagy éppen a háborús áldozatok és hozzátartozóik támogatásával.

Az Ukrajnában élő rászorulóknak szánt humanitárius segélyszállítmányok határon történő átjuttatása rendszeres nehézségekbe ütközik. A rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó szabályok és azok kiszámíthatatlan módon történő betartása, az adminisztráció megnehezítése mindennaposak a segélyszervezetek határátlépése során.

Ukrajna újonnan megválasztott elnökeként arra kérjük, segítse, hogy a segélyszervezetek adományai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a partner szervezetekhez és a rászoruló családokhoz Ukrajna területére.

Köszönettel:
Katolikus Karitász


A petíciót a CitizenGo online oldalon lehet aláírni. Kérjük, ön is támogassa a határon túli humanitárius adományok célba érését!

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Wágner-Csapó József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria