A kisteleki „háromkirályok” meghódították a Vatikánt

Külhoni – 2017. január 10., kedd | 12:43

A Nemzetközi Ökocivilizációs és Betlehemes Verseny győztesei, a Kisteleki Betlehemezők három tagja Rómába látogatott december 29-től január 4-ig. Ferenc pápa meghívására részt vettek a január 1-jén, Isten anyjának ünnepén bemutatott szentmisén a Szent Péter-bazilikában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kisteleki Szent István király-plébánia tizenhárom főből álló betlehemes csapata nyerte meg az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által a Kárpát-medence területére meghirdetett Nemzetközi Ökocivilizációs és Betlehemes Versenyt. A pályázat célja a hatszáz éves magyar betlehemezés hagyományának méltó megünneplése, éltetése és népszerűsítése volt. A versenyen való indulás feltételeként legalább öt betlehemes előadást kellett tartani, emellett részt kellett venni adománygyűjtésben, közéleti szereplők megszólításában, szakmai vélemények gyűjtésében, illetve médiamegjelenéseket és fényképeket kellett küldeni a pásztorjátékról.

A Kisteleki Betlehemezők csapata huszonkilenc előadást tartott, ennek során 366 ezer forintot gyűjtött a kárpátaljai gyermekek javára, harminckét közéleti szereplő írt elismerő szavakat és negyvenegy szakmai vélemény született előadásukról, melyet összesen mintegy kétezer-ötszáz néző látott.

A Kisteleki Betlehemezők ezzel elnyerték a kiemelt első helyet a versenyen, és elnyerték a jogot, hogy az Európai Parlamentben képviselhessék Magyarországot, illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegyét betlehemes előadásuk bemutatásával. A csapat nyolcnapos jutalomnyaraláson vett részt Horvátországban.

A „háromkirályok”: Sándor Mihály nyolcadikos, Farkas Sándor hetedikes és Huszka Endre hatodik osztályos hittanos, valamint hitoktatójuk, Harmat József pedig Ferenc pápa meghívására részt vehetett a január 1-jén bemutatott pápai szentmisén.


A Szent Péter-bazilikában a pápai emelvénytől alig pár méterre foglalhattak helyet a magyar gyerekek Németország, Olaszország, Svájc, Ausztria és Szlovákia betlehemezőinek delegációival együtt.

A vendégeket már előző nap fogadták a Vatikánban, ahol közös szentmisén, majd fogadáson vettek részt.


Harmat József elmondta: a Vatikánban kivételt tettek a kisteleki „háromkirályokkal”, hogy bejuthassanak az újévi szentmisére, hiszen a jelmezekhez tartozó botjaik a szigorú biztonsági előírások szerint fegyvernek minősülnek, így elvileg nem vihették volna azokat magukkal. Mikor Ferenc pápa bevonult a szentmise elején, és áldást osztva köszöntötte a betlehemezőket, kedvesen mutatta a kisteleki diákoknak, hogy neki is van botja.

Forrás: Kistelekjaras.hu, Szegedma.hu

Fotó: Kistelekjaras.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria