A közbeszerzési kartellezésről rendeztek konferenciát a Pázmány jogi karán

Hazai – 2015. április 22., szerda | 13:35

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Kara által április 21-én rendezett konferencián gyakorlati és elméleti szakemberek tárták fel a közbeszerzési kartellek versenyjogi és büntetőjogi kapcsolódási pontjait – adja hírül az MTI.

Az ajánlattevők összejátszása közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban veszélyezteti a közpénzek racionális felhasználását, óvatos becslések szerint akár több mint tíz százalékkal növelve az árakat – állapították meg a GVH szakemberei.

A GVH szerint a közbeszerzési kartell a versenyjog súlyos megsértésének minősül, emellett olyan veszélyes a társadalomra, hogy a büntetőjog bűncselekménynek minősíti.

A versenyhivatal idén kampányt indít az uniós jogalkalmazás egyik legfontosabb eszközének – az engedékenységi politika – céljának és hátterének bemutatására, hogy e jogintézmény eredményesebb alkalmazásával hatékonyabban érvényesíthesse a kartellek felderítéséhez és megszüntetéséhez fűződő közérdeket.

Annak ellenére, hogy a GVH számos eljárást indított versenykorlátozó magatartás miatt, továbbá a büntető törvénykönyvben 2005 óta szerepel törvényi tényállás a versenyt korlátozó megállapodásra, nem alakult ki annak büntetőbírósági gyakorlata.

Fotó: JAK.PPKE.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria