A középkor óta nem volt ennyi tagja a heiligenkreuzi ciszterci közösségnek

Kitekintő – 2016. augusztus 22., hétfő | 19:10

Augusztus 15-én négy szerzetes örökfogadalmát, 18-án nyolc novícius ideiglenes fogadalmát, 21-én pedig két diakónus és egy pap szentelését ünnepelte az ausztriai heiligenkreuzi ciszterci apátság. A közösségben 97 szerzetes él, a 13. század óta nem volt ilyen nagy létszámuk.


Hálásak vagyunk Istennek a hivatások ajándékáért – adja hírül a ciszterci közösség létszámának örvendetes gyarapodását. A három híján száz szerzetes közül hetvennégy örök-, tizennyolc ideiglenes fogadalmas, öt a novíciusok száma, és három jelölt kezdte meg a felkészülést a noviciátusra.

Augusztus harmadik hetében egymást követték a közösség ünnepei. Elsőként, Mária mennybevételének napján négyen tettek „usque ad mortem” (halálig szóló) fogadalmat ötszáz hívő jelenlétében.


Szent Bernát rendalapító ünnepének előestéjén, augusztus 18-án tartották nyolc szerzetes testvér beöltözését, akik a noviciátus fehér habitusát cserélték fehér-feketére, miután letették az ideiglenes fogadalmat.

Augusztus 21-én Christoph Schönborn bíborossal diakónus- és papszentelést ünnepelt a közösség. Guerricus Cao Vu Pham, a vietnami Phuoc Son-i apátság szerzetese Heiligenkreuzban tanult a XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskolán, őt pappá, a heiligenkreuzi közösség két tagját pedig diakónussá szentelte a bécsi érsek.


Guerricus testvér tanulmányai befejezése után visszatért hazájába, de Maximilian Heim, a ciszterci közösség apátja visszahívta az alma materbe, hogy legyen a tizenkét vietnami rendtárs „magisztere”. A most pappá szentelt szerzetes 53 éves, nyolcgyermekes családban nőtt fel, átélte hazájában a háborút: 1985-ben besorozták, Kambodzsában harcolt. Leszerelése után segédmunkákból élt. 1997-ben kopogtatott a Phuoc Son-i apátság kapuján felvételét kérve. 2003-ban tett örökfogadalmat, 2005-ben került Heiligenkreuzba, 2013-ban tanulmányait befejezve tért haza, és kapcsolódott be a novíciusok képzésébe. 2015-ben tért vissza Maximilian apát hívására Ausztriába.

A ciszterci közösség létszáma folyamatosan növekszik, a mostani, 97-es rekordlétszám már az apátság bővítésének szükségességét veti fel. Sok a munkás, de az aratnivaló is egyre több – fogalmaz Karl Wallner OCist., a főiskola rektora.

Az apátság hazai és nemzetközi színtéren is szerepet vállal: Wiener Neustadt és Stiepel perjelségek mellett az egykori kelet-német területen terveznek közösséget létesíteni, és monostoralapításban gondolkodnak Srí Lankán is.


Jelenleg négy testvér tartózkodik a németországi Brandenburg tartományban, Neuzelle egykori monostora újjászervezésének lehetőségét mérik fel. A kolostort 1268-ban alapították, az épületet és a hozzá tartozó földeket 1817-ben vették állami tulajdonba a poroszok. A szépen megőrzött történelmi épületegyüttes a délnémet és cseh barokk legészakibb példája Európában.

Brandenburgban szeretettel fogadták a ciszterci szerzeteseket, de hagyományos rendi ruhájukban nagy feltűnést keltettek. „Általában azzal állítottak meg, milyen felvonulásra megyünk, de megismerve minket sok szerencsét kívántak terveink megvalósításához azok is, akiknek semmi közük az egyházhoz” – számolnak be munkájukról. Év végén hoznak döntést arról, hogy belevágnak-e a neuzellei monostor újralapításába.

A Srí Lanka-i letelepedés terve is hosszú évek óta érlelődik Heiligenkreuzban. A főiskolán több Srí Lanka-i diák tanul, akiket az alapítás feladatára készítenek fel. Szoros együttműködést alakítottak ki Colombo főpásztorával, Albert Malcolm Ranjith érsekkel. Már kiválasztották a monostor helyszínét is: egy egykori kókuszültetvényt vásároltak meg néhány kilométerre a tengerparttól, egy zarándoktemplom közvetlen közelében.

Fotó: Heiligenkreuz Stift

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria